Бойко Борисов: Лятото трябва да отбележим 3% ръст

Александър Марков
от Александър Марков
17:28, 27.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Още 57 000 ваксини на "Астра Зенека" пристигат тази вечер у нас. Дозите веднага ще бъдат разпределени из страната, обяви премиерът Бойко Борисов.

Според него, до зимата страната трябва да поддържа икономически ръст от 3%, за да излезе от кризата. За целта е нужно стабилно правителство след изборите.

Бойко Борисов заяви: "Довечера чакаме 57 000, а и за наша радост вчера имаме към 16 000 ваксинирани, предишния ден - 19 000, по-предишния - 21 000, така че в момента и днес се ваксинира".

Според Борисов, ваксинацията върви бързо и организирано.

"Това са световни доставки. Два дни имахме Европейски съвет, на който всички до един колеги настояват да се спазват договорите и да си пристигат ритмично ваксините, така както трябва, защото ние на базата на тях слагаме ти и след три месеца знаем, че ще ти дойде другата, да ти сложим другата", допълни Борисов.

Икономическият ръст до зимата трябва да мине, по думите му, 3%.

"Всички са се съсредоточили в тези избори, но най-важното от тези избори е след това да се създаде стабилно правителство, и то с максимално голямо съгласие, защото месеците юни-юли-август до декември ние трябва да минем 3% ръст на БВП, само това ще оправи дефицита и отново догодина ще гоним 5-те процента и 120-30 млрд. лв. БВП", каза още Борисов.

Есенните прогнози на ЕК са за такъв ръст. Въпреки отхлабването на мерките пандемията не е отминала, напомни Борисов.

"Учениците учат, моловете работят, фитнесите работят, магазините работят, отварят, тия заведения, в понеделник вечер всички на заведения. Обаче пак ще обясните на хората - пандемията не е минала", каза още Борисов.

Според Борисов, който посети нова пречиствателна станция край Чирпан, март ще е критичен месец, а с идването на пролетта ще бъде по лесно относно здравната и икономическа криза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дамбраускас: В Англия казват, че тези мачове носят шест точки
Дамбраускас: В Англия казват, че тези мачове носят шест точки
Славия взе ценни три точки след обрат срещу Арда
Славия взе ценни три точки след обрат срещу Арда