НОВИНИ

Бойко Борисов: Мерките ни са навременни и точни

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:05, 28.04.2020
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на първите места по най-малко заразени и починали от коронавирус, обяви премиерът Бойко Борисов. В парламента, той отговаря на депутатски въпроси - какви са мерките на правителството в борбата с COVID-19 в здравеопазването, социалната сфера и икономиката. Извънредното заседание беше свикано по искане на БСП.

Премиерът Бойко Борисов напомни, че мерките, които се предприеха срещу коронавируса, са точни и навременни, затова дават и добри резултати. Напомни, че те са едни от най-либералните в Европа.

Оценката на ГЕРБ е, че правителството и ангажираните институции се справят много добре в борбата с коронавируса.

Обратно, от БСП смятат, че няма ясен план за действие, а се действа хаотично.

От ДПС дадоха доста добра оценка за мерките, които предприема правителството, особено мярката 60:40, но настояват да се изработи план за действие, след като отмине пандемията.

Обединените патриоти призоваха да се загърбят политическите интереси и всички заедно да действат и да се справят с коронавируса у нас.

От "Воля" оцениха като ненужно днешното изслушване на премиера и дадоха добра оценка на мерките, които се предприемат досега.

Бойко Борисов, министър-председател: Фактът, че имаме най-малко починали, заболели, означава че с първата тема сме се справили, свързана със здравето. Мярката 60:40 не е ли безвъзмездна помощ? Над 100 000 работници, 173 млн. безвъзмездно грант за микрофирмите. Вие, като опозиция вместо да ми казвате: "Недей харчи парите, за да можем ние след време да приложим нашите планове", вие сега ме тикате да извадим милиардите, да ги раздадем и след това да изпаднете вие в шок и да викате: "Ама те дадоха парите". Кое от двете да направим?

Александър Ненков, ГЕРБ: Правителството e категорично и всички ангажирaни с тази битка хора се справят до този момент не прекрасно, но дават всичко от своите възможности.

Корнелия Нинова, БСП: Нямаме план за излизане от кризата. Това е новината от днес. Господин Борисов, от изслушването разбираме, че нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Действате на парче и нямате ясен план как да се върви оттук нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Европейските лидери казват, няма да ви оставим никога сами, нашият - ще работя да ви спася, а всъщност иска да спаси собственото си управление.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Оттук нататък кризата изисква нов подход. Изисква план за управление на епидемиологичната криза и изход от кризата.

Искрен Веселинов, ОП: Дайте по-малко да се мъчим да търсим тв изяви и да се убеждаваме колко зле вървят работите, а да направим работите да вървят по-добре.

Веселин Марешки, Воля: Демокрацията е в опасност, но не защото в момента на извънредно положение няма парламентарен контрол, а защото НС в момента става заложник на вътрeшнопартийна битка в БСП. Ние не знаем защо Вие, който имате вид на силен човек, физически, психически и силен политически, кое ни накара всичките да легнем на прищявката на един измислен политически лидер и в момента участваме в този цирк?

След изслушването в пленарна зала премиерът Борисов каза пред медиите, че се работи върху закон, който да запази мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение.

Бойко Борисов, министър-председател: Много от мерките са в този закон. Ако може Парламентът да приеме това, работим върху това, закон, който да включва само мерките. Да махнем думата "Извънредно положение", защото те и сега са най-меките мерки в Европа. Заповедите на здравния министър, които сега излизат като постановления - ако има закон, ще бъдат легитимни без извънредно положение. Виждате другите държави, обикновено вървят с две седмици след нас и накрая всички са около 12 май. Накрая, като дойде тази дата, ще видите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово ще дезинфекцират махалата в Брестовица, където има 4-ма с коронавирус
Масово ще дезинфекцират махалата в Брестовица, където има 4-ма с коронавирус
Мъж е задържан във "Факултета"
Мъж е задържан във "Факултета"