НОВИНИ

Бойко Борисов: От вчера до днес има 5 облекчения на мерките

Над 15 000 полицаи на първа линия ще получат награди от по 650лв.

bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 21.04.2020
14012
Чете се за: 01:44 мин.
Политика

От вчера до днес има 5 облекчения, защото ми омръзна да слушам как някъде облекчавали мерките. България е от страните, която, да не кажа първа, въведе мерки за ограничаване на коронавируса и понеже бяха навременни, до днес успявахме да държим бавно увеличаване на заболелите.

Петте облекчения са: 1. отварянето на пазарите; 2. свободното влизане и излизане от София; 3. разрешената имунизация на бебетата, 4. женските консултации и 5. плановите операции.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг съвместно с финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

"Това, което в Словения и Германия говорят, ние не сме го забранявали. В Словения облекчиха строителството, ние никакво строителство не сме забранявали", каза още премиерът.

Борисов специално благодари на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение.

Бойко Борисов - министър-председател: Вътрешният министър Младен Маринов предложи на 15 200 полицаи на първа линия да бъдат дадени по 650лв. във вид на награди, а не като на медицинските специалисти по 1000лв. чисто. Това прави около 10 млн. Още от днес започнете да ги изплащате.

"Това ще продължи до края на извънредното положение. Дай боже, след 13 май да мине всичко", допълни Борисов.

Той уточни, че в България ходенето по улицата не е ограничено. Няма вечерен час. Никой не пресира хората. "Някои даже решиха, че могат да нарушат елементарната карантина - да се разхождат из страната и да създадат куп неприятности за себе си и за колегите, които обработваха документите", каза премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Кое да облекчим още? Останаха парковете и планините. Ето днес имахме коалиционен съвет, говорихме и с колегите. За съжаление се катерим вече много стръмно. Големи групи почват да се разболяват. Резултатите от това пътуване, от това масово смесване на хора, което не можахме да предотвратим, ние направихме максималното хората да не се усещат затворници, според щаба в петък-събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяване.

"Понеже всички сме болни, обществата са болни от коронавирус, светът е болен. Като на всеки болен искаш да му кажеш, че има много хубаво лекарство, че много бързо ще оздравее и ще бъде здрав. Много колеги тръгнаха по тази тактика, за мене тя е нечестна", категоричен беше Борисов. И допълни: "Когато удължихме до 13 май извънредното положение, бяхме единствени и всички промърмориха. Но една по една държавите го правят, защото това е единствената доказана мярка".

Борисов заяви, че проблемът следващата седмица ще бъде с медицинските работници. Все повече се разболяват и ръстът ще стане такъв, че няма да може да се поеме от болниците.

Бойко Борисов - министър-председател: По никакъв начин светът не се е справил с коронавируса. Смъртност, заболявания. Да, хората искат да чуят, че това свършва и това ще е един кошмар, и от 1 май или 15 май всичко да си тръгне постарому. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта.

Борисов обеща, че ако петък-събота не се вдигне пикът нагоре, ще се освободят и парковете, и планините при много строг ред.

На въпрос за очакваното пътуване около Гергьовден, премиерът отговори, че дотогова се очаква такъв брой заболели, че хората няма да имат желание да се движат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ временно спират имиграцията
САЩ временно спират имиграцията
Владислав Горанов: 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса
Владислав Горанов: 8 инструмента за 4.5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса