НОВИНИ

Войната по пътищата – мерките и наказанията за убийство на пътя

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 21.04.2020
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

За войната по пътищата, поведението на шофьорите и какво е справедливото наказание за причинена смърт на пътя - в Сутрешния блок на БНТ коментираха автомобилният състезател Димитър Илиев и адвокатът Димитър Марковски.

Повод за това стана жестоката катастрофа, в която загина обичаният журналист Милен Цветков.

Според Илиев това е едно заболяване в нашето общество.

Димитър Илиев - автомобилен състезател: Ние като нация търпим ежедневно, почти ежечасно да бъдем тероризирани от подобни нагли шофьори, с арогантно поведение, със скъпи автомобили и с чувство за безнаказаност, които погазват правилата за движение по пътищата. Това са закони, които са не по-малко важни от другите закони. Ние като общество, като нация трябва да бъдем много непримирими към подобен тип поведение. А поведението на тези хора е такова, защото не се стига изобщо до наказание.

Адвокат Марковски коментира, че в съда вече е трудно, даже невъзможно да се купи справедливост, защото в последно време съдебната практика е доста последователна и солидарна с това, което е възприето и в Европа, и то е свързано с това, че когато има употреба на наркотици или алкохол зад волана, наказанията са ефективни. "Съдът в никакъв случай не е милозлив към подобен род шофьори. Тази панацея, когато се казваше навремето, че това е непредпазливо деяние, в момента съдът е изключително строг и критичен към такова шофиране", допълни той.

По отношение на наказанието, което ще бъде наложено на Кристиан Николов, адвокатът заяви:

Димитър Марковски - адвокат: Във всички случаи той може да доближи максималния размер на това наказание. Съдът трябва и е справедливо да ориентира наказанието си в максималния размер в тази ситуация – към 15 години спокойно може да се ориентира.

Той обясни, че хипотезата за намаляване на 1/3 от наказанието, ако си признае вината, отпада в случай на причиняване на смърт, освен това още един юридически критерий има изключително важно значение тук – самата обществена опасност на това конкретно извършено престъпление.

Димитър Илиев обясни, че проблемът на такъв тип инциденти е вътрешното разкъсване на органите.

Димитър Илиев - автомобилен състезател: Защото когато тялото е в покой и изведнъж потегли със скорост от примерно 100км/ч, джи натоварването на организма е над 30-40 пъти от самото тегло на организма и тогава се преместват органите вътре в тялото и се получават кръвоизливи. Тук има една много лоша комбинация – употреба на наркотици, приятели в колата – научно е доказано, че когато тинейджърите са в колата, 2/3 се увеличава шансът да направят катастрофа. Случаят е покъртителен. Това е била една екзекуция.

Адвокат Марковски заяви, че отговорността на пасажерите в колата може да бъде сведена до това доколко те са станали свидетели и очевидци на транспортния инцидент, като всеки свидетел има определени законови задължения – в случая да казват истината пред разследващите органи. Ако има прикриване, те могат да понесат такава отговорност за лъжесвидетелстване.

Според него самото поведение на пасажерите в колата на Кристиан Николов е некоректно, което значи, че трябва да бъде отворена една скоба и една въпросителна по отношение на тези свидетели, защото в края на краищата и те имат своето гражданско задължение да останат на мястото на пътния инцидент, да изчакат пристигането на съответните органи и да се обозначат, че са били там, а не да се изпадне в хипотезата на търсене, издирване и т.н. "Затова и прокуратурата адекватно е предприела и тяхното задържане", допълни Марковски.

На въпроса носи ли отговорност майката на Кристиан Николов , Марковски коментира:

Димитър Марковски - адвокат: Ако разследващите установят, че тя е знаела, че синът й е употребявал наркотици и след употребата на тези наркотици му е предоставила ключовете на автомобила, тя също носи наказателна отговорност. Съдът не прави особена разлика между този, който е бил зад волана и този, който му е предоставил ключовете, като е осъзнавал, че той е дрогиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров: Пиратите в района на Бенин бързо приключват с преговорите
Димитър Димитров: Пиратите в района на Бенин бързо приключват с преговорите
51 нови случаи на COVID-19 у нас, 966 са общо заболелите
51 нови случаи на COVID-19 у нас, 966 са общо заболелите