НОВИНИ

Доброволци месят хляб в Русе и го раздават на нуждаещи се хора

bnt avatar logo
от БНТ
06:49, 21.04.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Вече шест месеца русенец меси хляб със средства от доброволци и го раздава на хора в нужда из целия град. Инициативата на Антон Партинов и доброволческия център „Трапеза" набира все по-голяма популярност в дните на извънредното положение, защото екипите доставят по домовете на хората и пакетирани храни, дарени също безвъзмездно от граждани.

Вече шест месеца русенец меси хляб със средства от доброволци и го раздава на хора в нужда из целия град. Инициативата на Антон Партинов и доброволческия център „Трапеза“ набира все по-голяма популярност в дните на извънредното положение, защото екипите доставят по домовете на хората и пакетирани храни, дарени също безвъзмездно от граждани.

Антон Партинов и негови приятели решават да се погрижат за семейства в нужда. Издирват пенсионери или самотни русенци чрез анкетни карти. Всеки клиент на доброволческия център „Трапеза” им оставя адрес и телефон на познат в затруднено положение и така списъкът достига до 30 души.

Антон Партинов: От ноември месец изкристализира идеята да включим не само клиентите, но и ако намерим пенсионери с минимални доходи, да ги включим и подпомагаме. Като тези пари целенасочено отиват за направа на хляб. И също така дадохме призив към хората, които искат да даряват хранителни продукти и хората откликнаха. Така всеки петък аз изпичам хляб за около 35-40 души... и в събота ги занасяме до тези хора.

През последните седмици обаче списъкът от хора за подпомагане се увеличава. Постепенно са добавени и по-млади семейства, доходите, на които рязко са паднали.

Антон Партинов: Тази инициатива стартира ноември месец, а сега в момента спазваме всички предписания на щаба-без контакт с тях. Сега в момента в извънредното положение, което сме, принципът на споделянето ясно се вижда. Всички го правят. Надявам се това нещо да продължи и след като свърши кризата, защото е най-важното.

Русенката Стойка Иванова е една от първите, които получава прясно изпечен хляб в дома си. Казва, че оценява този жест, но за нея е важно и друго.


Стойка Иванова: Възрастните хора са различни, един има нужда от парче хляб, друг има нужда от внимание, от сладка дума-особено ако си сам. Защото знам, че в тяхно лице не само ще ми подадат пакет с храна –с прясно изпечен хляб, но и ще стоплят душата ми по някакъв начин.

В дните на Светлата седмица доброволците и хората, на които помагат, са заредени с много вяра и очакване за по-добро.

Антон Партинов: Ние трябва да се замислим какво ни е казал всъщност Христос. А той е казал един много важен принцип: Прави на другия това, което искаш да правят на теб!

Стойка Иванова: С това стоплят душите ни, карат ни да вярваме, че нещата може би ще бъдат по-добри.

Доброволците от център „Трапеза“ имат и своя фейсбук група, в която обсъждат и споделят идеи. Събрали са близо 400 последователи. Отворени са за нови идеи и да изслушат всеки, който им предложи помощта си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на седмицата ще бъдат готови пробите на персонала от болницата във Видин
До края на седмицата ще бъдат готови пробите на персонала от болницата във Видин
Консулството ни в Нигерия проверява колко българи са на борда на пленения кораб
Консулството ни в Нигерия проверява колко българи са на борда на пленения кораб