НОВИНИ

Главен комисар Николай Николов: Радиационната обстановка в страната е в рамките на нормата

bnt avatar logo
от БНТ
22:57, 20.04.2020
34783
Чете се за: 00:51 мин.
Сигурност и правосъдие

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, дадоха извънреден брифинг тази вечер в Министерския съвет.

Поводът са множество слухове в социалните мрежи за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори от една седмица в Украйна в областта на Чернобилската атомна електроцентрала. И слуховете, че заради промяната на времето - североизточен вятър и валежи - че това би заплашило здравето на хората в България, каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата, обяви главен комисар Николай Николов.

Николов уточни, че пожарът вече е погасен.

Главен комисар Николай Николов: Стойностите на радиационния гама фон, измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници. А именно - 0,08 до 0,40 микросиверта за час.

Постовете за наблюдение на радиационната обстановка са разположени на територията на цялата страна - 29 станции. Към тях се включват още десетки точки.

Наблюдаваме ситуацията и сме във връзка с нашите колеги от Молдова, Украйна и Румъния, каза още той.

Главен комисар Николай Николов: Знаем какво става - няма никаква опасност към момента.

Проф. Христомир Брънзов заяви, че въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите изслушват премиера за актуалното състояние в България по време на пандемия
Депутатите изслушват премиера за актуалното състояние в България по време на пандемия
Приятели и колеги на Милен Цветков запалиха свещ на прозорците си за него (СНИМКИ)
Приятели и колеги на Милен Цветков запалиха свещ на прозорците си за него (СНИМКИ)