НОВИНИ

Цените на петрола за кратко бяха отрицателни

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:13, 21.04.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

За първи път в историята - цените на американския петрол бяха отрицателни. Това означава, че продавачите плащат на купувачите, за да купят продукцията.

Причина за тази ситуация са опасенията от изчерпване на местата за съхранение на петрол, като това се очаква да се случи през месец Май. Освен това драстично намаля търсенето на горива, заради въвеждането на ограниченията за пътуване, свързани с пандемията от COVID-19.

Отрицателната цена на една от популярните марки петрол стигна до рекордните минус 37,6 долара за барел. След няколко часа стойностите се върнаха в положителния сектор и един барел се търгуваше за малко над 2 долара.

Споразумението, постигнатото от формата ОПЕК ПЛЮС - Организацията на страните износителки на петрол и още няколко държави, за намаляване добивите на черно злато, очевидно не успокои пазарите, коментират анализатори.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако погледнете към бъдещето - само след месец, цените ще бъдат 25 - 28 долара за барел. Мнозина бяха хванати неподготвени, а това не ги прави щастливи. Но като цяло става дума за финансов, а не за проблем с петрола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консулството ни в Нигерия проверява колко българи са на борда на пленения кораб
Консулството ни в Нигерия проверява колко българи са на борда на пленения кораб
Около 545 хиляди са успели да преборят коронавируса
Около 545 хиляди са успели да преборят коронавируса