НОВИНИ

Бойко Борисов ще се откаже от имунитета си

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:05, 05.07.2023 (обновена)
5829
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се откаже сам от депутатския си имунитет. Той обяви това в парламента, половин час след друго свое изявление, в което каза, че няма да го даде и разкри подробности около разпитите си в прокуратурата за случая "Барселонагейт".

"В България, ако някой ми спомене името, изглежда се оказва, че не е значим. Тук виждам нашите некоалиционни партньори и нашата неопозиция, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на НС ме призоваваше да ги събера и да направим правителство, ако сте забравили".

По думите му множество сигнали на служебното правителство срещу Корнелия Нинова също стоят на трупчета.

"Явно заради това тя се опитва да се възползва и върши някаква чужда задача. Затова разговарях с ПГ на ГЕРБ днес. Все пак съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидно направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд и прокуратура. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решения. Ще си дам имунитета".

В първото си изявление Борисов посочи, че при разпитите по "Барселонагейт" във Върховната касационна прокуратура трима прокурори са го питали защо е искал оставката на Иван Гешев.

От своя страна лидерът на социалистите Корнелия Нинова отчете развоя около имунитета на Борисов като успех на БСП:

"Имунитетът на Бойко Борисов е забавна тема - победа за БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление, но много малка крачка".

Борисов коментира и несъстоялата се вчера лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с думите, че е поддържал връзка с Кирил Петков, а такива срещи могат да се провеждат винаги, когато е необходимо. Днес обаче съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов съобщи, че лидерската среща между управляващите отново е отложена:

"Моят призив е да оценим необходимостта от структуриран диалог, на който да е ясно какви ангажименти са поети и как се изпълняват. Това важи и за двете страни. Искам да призова среща да има и да се придържаме към уговорката да имаме редовни срещи", каза Иванов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков пред "Политико": Край на широко затворените очи за руската намеса
Николай Денков пред "Политико": Край на широко затворените очи за руската намеса
Мейсън Маун се сбогува с феновете на Челси
Мейсън Маун се сбогува с феновете на Челси