НОВИНИ

Нинова: БСП няма да подкрепи декларацията за членство на Украйна в НАТО

Александър Марков
от Александър Марков
11:40, 05.07.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
нинова бсп подкрепи декларацията членство украйна нато
Слушай новината

БСП няма да подкрепи внесената от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН декларация за приемане на Украйна в НАТО. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в изявление в парламента.

"Големите държави членки изразяват резерви - САЩ, Германия, Унгария, Франция, Байдън, Столтенберг, че трябва да се въздържат от приемането на Украйна в НАТО и че това би означавало изправяне на целия Алианс във война срещу Русия, а това означава глобална война. Нашите бързат, а ние сме само на няколкостотин километра и можем да се превърнем в прифронтова държава".

По думите ѝ управляващите бързат и с продажбата на оборудването на "Белене" заради очакваното посещение на украинския президент Володимир Зеленски.

"С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта "Белене" и да скрият една далавера, защото България е платила оборудване за 600 млн. С тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията. Обаче има много професионални и политически въпроси. Атомната ядрена агенция дава разрешение за строителство с предварително лицензиране. Ако има площадка, тя е лицензирана за нещо друга. Как си представят, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско оборудване. Това означава да поставим Украйна в ръцете на Русия. Това изисква разрешение от Русия. Пълно безумие".

ГЕРБ-СДС обвиниха ПП-ДБ в присвояване на тяхната идея оборудването от АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Нинова коментира, че България търпи загуби от замразяването на "Белене", защото сега цените на тока за българските граждани биха били други. По думите ѝ сега тези, които настояват за продажбата на оборудването, искат "да си покрият далаверата и разликата от 300 милиона, като поставят държавата, на която уж искат да помогнат, а хвърлят България в ръцете на държавата, която твърдят, че я унищожава".

Тя смята, че решението на Бойко Борисов да се откаже от имунитета си е взето под натиск.

"Имунитетът на Бойко Борисов е забавна тема - победа за БСП. Заради 12-годишното му крадливо управление трябва да има присъда. Даването на имунитета е под натиск. Знаеше, че това ще е втора точка в програмата (на Народното събрание - б.р.) и е знаел, че ще падне. За периода, за който се скри, смениха Гешев. Това е бягство заради позора, на който щеше да бъде подложен. И, второ, вероятно очаква, че нещо по делото ("Барселонагейт" - б.р.) ще бъде покрито и неразследвано. Вижте фактите. Вчера Комисията по имунитети уж се събра. Формално отчете, че няма кворум и не произведе никакво решение. Обаче като видяха, че ще влезе в зала, Борисов си подаде имунитета. Подаде го под натиск."

Бойко Борисов ще се откаже от имунитета си

Лидерът на БСП заяви, че партията настоява за оставката на военния министър Тодор Тагарев заради предложенията му във връзка с Конвенцията от Монтрьо.

"Това категорично представлява нарушаване на конвенцията. Действията и думите му са опасни за България, за мира", каза Корнелия Нинова.

Тагарев: Въпреки ограниченията на конвенцията от Монтрьо, съюзниците да ни помагат в Черно море

Членството на Украйна в НАТО трябва да се обсъжда след края на войната, категорична е тя. Коментира и очакваната визита на украинския президент в България:

"Който е поканил господин Зеленски, да го приеме. Ние не сме. Не знаем даже дали ще дойде в НС. Но ако дойде, той отново ще чуе категорично нашата позиция - защо сме против изнасянето на оръжие и решенията във Вилнюс".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛА Галакси надви ФК Лос Анджелис пред рекордна за МЛС публика в историята
ЛА Галакси надви ФК Лос Анджелис пред рекордна за МЛС публика в историята
Пирин подписа договор с още един свой юноша
Пирин подписа договор с още един свой юноша