Бойко Рашков: Чистка в състава на МВР не е извършена

от БНТ
11:42, 15.06.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
бойко рашков чистка състава мвр извършена
Слушай новината

Чистка в състава на МВР не е извършена. Това заяви по време на отчета си вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

За разлика от Цветан Цветанов, когато всички областни директори бяха освободени до един и после той върна когото си иска, включително мой зам.-министър в момента е от тях, почистване сега не е извършвано, обясни Рашков.

Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени - единият от тях е главният секретар на МВР. Онова, което се случи миналата година под колоните на МС, не можеше да има други последици, освен неговото освобождаване, категоричен е министърът. Всички останали ръководни лица са запазени, освен тези, които не са пожелали да напуснат. Други са преназначени и са на работа със същата длъжност и същата заплата, допълни Рашков.

Сн. Десислава Кулелиева

Надеждата е честни избори за всички български граждани - всички знаем, че една от задачите на служебното правителство е тази - всеки глас на български гражданин да бъде отчетен така, както е подаден, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка в нашата страна. На всички е известно, че на предходните избори, а и преди това е констатирано купуване на вот - затова уродливо явление в нашия обществено-политически живот МВР няма вина, заяви Рашков. Ако има случаи, в които е опитвано да се съдейства на това - аз бих ги нарекъл инцидентни и ние ще вземем мерки. Една част от промените в службите са и по тези причини, допълни министърът.

Антикорупционният фонд изготви един много интересен анализ, в който посочи ясно и точно, с цифри, къде е наблюдаван такъв вот и на първо място се сочи Бургас, следван от Кърджали, Благоевград Стара Загора и други, обясни Рашков.

Преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове, като забележете, не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме дела за покупко-продажба на гласове от други партии. И нещо любопитно - в една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, открити са лозунги от ПП ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите, каза Рашков.

Една от приоритетните задачи в МВР е предприемане на всички организационни мерки, които да гарантират провеждането на честни избори на 11 юли, допълни той. Аз като вицепремиер съм определен за носител на отговорността по тази линия, създали сме щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и в страната са създадени подобни структури и те ще си взаимодействат. Ще осигурим охраната на машините и бюлетините, планира се и численият състав на охранителните служби.

Към 11 юни са получени общо 9 сигнала свързани с изборни престъпления, няма образувани досъдебни дела по тази линия, допълни Рашков.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТЧЕТА НА ПРЕМИЕРА И ШЕСТИМА МИНИСТРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Кацаров: Лошите резултати от борбата с пандемията се дължат на лошото управление на кризата
Д-р Кацаров: Лошите резултати от борбата с пандемията се дължат на лошото управление на кризата
Макаби (Хайфа) и Нефтчи (Баку) дебнат Лудогорец в първия кръг на ШЛ
Макаби (Хайфа) и Нефтчи (Баку) дебнат Лудогорец в първия кръг на ШЛ