НОВИНИ

Бойко Василев участва в международен дебат на тема „Да опишеш войната – Европейски диалог“

В средата на юни европейският диалог ще продължи в София и Пловдив

бойко василев чака
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 16.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

"Съмнението е дълг на журналиста. А той трябва да го насочи първо към себе си", каза Бойко Василев на дискусия в Амстердам. Водещият на "Панорама" участва в международен дебат на тема "Да опишеш войната – Европейски диалог" в амстердамския център "Де Бали" на 14 май. Инициативата е на Френския институт, а сред другите организатори са АРТЕ, Уест Франс, Льо Гран Континент и Европейската културна фондация.

Като взимат повод от войните в Украйна и Газа, професионалистите разговарят за стандарти, принципи и тенденции. В средата на юни европейският диалог ще продължи в София и Пловдив.

В дискусията заедно с Бойко Василев участваха британската фотожурналистка Анастасия Тейлър – Линд, Сандер ван Хорн от Нидерландската обществена телевизия, Вероника Дорман от "Либерасион" и Еманюел Шаз, кореспондентка на няколко френски медии в Украйна.

Василев разказа за своя опит от войните в Босна и Херцеговина и Косово, като ги сравни с днешните. Нидерландската публика, в която преобладаваха студентите, бе впечатлена от негова история от Прищина през 1999 г., която показва как собствените ни очи могат да ни излъжат.

"Днес всички произвеждат образи. Но не всички, които произвеждат образи, са честни и почтени хора. Затова журналистите имат много повече задачи. Те трябва да "изстудят" образа, да застанат над неговата емоция, за да може да заработи разумът", каза на дискусията журналистът от БНТ.

Целия дебат може да гледате ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ректори, студенти и синдикати излизат на протест пред МФ на 20 май
Ректори, студенти и синдикати излизат на протест пред МФ на 20 май
Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия
Янаки Милев достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнира на клей в Анталия