НОВИНИ

БОК откри 17-то издание на фестивала "Олимпийски надежди" в Албена

Повече от 400 бъдещи шампиони от цялата страна ще участват в 10 спорта.

Снимка: БОК
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 27.05.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Повече от 400 бъдещи шампиони от цялата страна се събраха под егидата на Българския олимпийски комитет на фестивала „Олимпийски надежди“. Домакин на поредното 17-то издание на мултиспортния форум отново е черноморската перла - курортен комплекс Албена. Тези дни, по многото първокласни и отлично поддържани арени и площадки, си дават среща талантите в 10 спорта.

На тържественото откриване днес участниците бяха поздравени от Анатоли Илиев – организационен директор на фестивала, и от Мариела Цанева – директор Експлоатация към Албена АД. Илиев поздрави участниците от името на президента на БОК Стефка Костадинова, а Цанева пожела "успех на младите български звезди в спорта в това олимпийско лято".

Специален гост на тържественото откриване днес бе олимпийският шампион във вдигането на тежести Иван Иванов. Старши треньорът на националния отбор подготвя в момента на Спортпалас тримата български участници във вдигането на тежести за Олимпийските игри в Париж това лято, но два месеца преди Игрите отдели време, за да поздрави участниците във фестивала и да им пожелае успех.

Церемонията по откриването завърши с атрактивните изпълнения на ръководения от Стоян Господинов фолклорен ансамбъл Добруджа и традиционното хоро, което увлече всички участници на голямата поляна пред спортната зала.

Още в първия ден на фестивала огромен интерес предизвикаха участниците в най-новия олимпийски спорт – брейк танците. Златото грабнаха Михаела Стокова при момичетата и Матей Петков при момчетата, които спечелиха в батълите с едни от най-добрите брейкъри в страната. Брейк танците ще излъчат първите в историята олимпийски шампиони на Игрите в Париж след два месеца.

В плажната борба шампиони в леката категория са Владислав Христов от Левски и Ивена Близнакова от Локомотив Пловдив, а в тежката категория триумфираха Салих Каплан от ЦСКА и Илинка Стефанова от Рилски Спортист, които грабнаха и купите в "абсолютна категория".

В атлетическия крос златото в отделните възрастови групи бе за Боян Кирилов от Русе, Кристина Киролова от Левски София, Атила Расим от Шумен и Адерина Павлова от Шумен.

Шампиони в бадминтона са двойките Алекс Томчев/Деян Марков от Академик София и Анастасия Милтанова/Ванеса Иванова от Дупница.

Във футбола златото грабнаха представителите на ПГ „Заимов“ Сопот с треньор Крум Недков. Техни съперници до последно бяха играчите на Черноморец Балчик, а бронзовите медали заслужиха футболистите на Вихър Вълчи дол.

Фестивалът продължава утре с финалите в още пет спорта. Домакините отново предложиха отлична организация и условия за надпревари в богатата спортна база на комплекса Албена, който през 2019 година стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата "Европейски курорт на спорта".

Както винаги фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на форума е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отстрани №18 в света и се класира за втория кръг на Ролан Гарос
Виктория Томова отстрани №18 в света и се класира за втория кръг на Ролан Гарос
Слънчево изригване от най-висок клас е регистрирано днес
Слънчево изригване от най-висок клас е регистрирано днес