НОВИНИ

Болницата в Силистра с апел за кръводаряване

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 11.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Всеки ден близо 600 души в България се нуждаят от кръводаряване. Недостиг на кръв има в цялата страна. В Силистра тази година доброволните дарители са само 25 души. От областния кръвен център призовават всички, които искат, да помогнат преди празниците.

Варгън Ахмед от село Вокил е на 48 години. В живота си е дарявал кръв над 30 пъти по молба на свои близки и приятели. А срещу 450 милилитра живот получава купон на стойност 8 лева.

"Не отказвам на никого. Винаги след кръводаряването се чувствам много по-добре", заяви Варгън Ахмед, кръводарител.

"Хората решиха, че когато има нужда тогава ще дойдат да дарят. Това не е така обаче. Те не могат да преценят, че ние не може винаги да осигурим кръвни продукти. Много от болните дори нямат близки, които да дарят за тях", допълни д-р Антоанета Панайотова, началник отделение.

Освен кръв в отделението по трансфузионна хематология в Силистра не достига и персонал.

"Лошото е, че 70 - 80% сме пенсионери отдавна, което означава, че ако един ден решим да напуснем трябва да се затвори това отделение и цялата област остава без такова отделение. Лошото е и другото, че държавата не мисли за дофинансиране на нашата дейност. Ние никъде не сме включени в нито една клинична пътека. Това е положението, за съжаление", каза още д-р Антоанета Панайотова.

Последната мащабна благотворителна инициатива за кръводаряване в Силистра е на дванайсетокласници от природоматематическата гимназия.

Сега обаче болницата отново има нужда от доброволци, за да осигури необходимия резерв за празниците, когато инцидентите и заболяванията са повече от обичайното.

Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус фактор. Жените могат да даряват кръв 4 пъти годишно, а мъжете 5, като задължителният интервал между две кръводарявания е 60 дни.

Репортер: Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар
Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар
Временно отнемат правомощията на Ева Кайли в Европейския парламент
Временно отнемат правомощията на Ева Кайли в Европейския парламент