НОВИНИ

Борисов: Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 13.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

Това написа премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във Фейсбук, след като правителството се запозна с параметрите по изпълнението на бюджета за първото тримесечие.

По думите на премиера през 2019 г. сме се придвижили с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор "Държавно управление" в ЕС за 2019 г. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с близо 2 %.

През първите два месеца на тази година е отчетено ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна близо 10 на сто спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също са нараснали, както и износът ни на стоки с близо 5 процента, посочва още премиерът.

Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП, написа Бойко Борисов

Премиерът припомня и предприетите мерки в полза на бизнеса като 60:40.
По думите му не се предвижда ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха оздравял от коронавирус пациент от болницата в Силистра
Изписаха оздравял от коронавирус пациент от болницата в Силистра
ГДБОП провежда спецоперация за компютърни престъпления и пране на пари в Разград
ГДБОП провежда спецоперация за компютърни престъпления и пране на пари в Разград