НОВИНИ

Кога в Перник ще имат топла вода?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:55, 13.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Топлата вода в Перник дойде, но не е топла!

"Топлофикация" успя да пусне котела си на природен газ, но той не може да нагрее достатъчно водата.

Ситуацията може да продължи 2 - 3 месеца, докато дружеството не изгради ново шламохранилище и започне отново да работи на въглища.

ТЕЦ "Република" спря да използва настоящето си депо, след като миналата седмица дига се скъса и наводни квартал на Перник.

Перничани се оплакват, че водата им не се нагрява достатъчно и бързовари, тенджери и бойлери продължават да греят по домовете им.

Хората се възмущават: Защо събират пари, след като услугата не я изпълняват, която плащаме?

20 хиляди домакинства са клиенти на "Топлофикация - Перник". От дружеството обясняват, че може да се разчита на топла вода от газовия котел само още няколко дни.

Инж. Любомир Спасов - изп. директор на "Топлофикация - Перник": Той е крайно неефективен и това, което ние подаваме като топла вода не отговаря на параметрите за топла вода.

"Топлофикация" настоява РИОСВ да им разреши временно да използват старото шламохранилище, за да не спират топлата вода в града.

Инж. Любомир Спасов - изп. директор на "Топлофикация - Перник": Да се даде възможност тук да ползваме това шламохранилище още 2 - 3 месеца докато изградим новото. Все още не можем да започнем с изграждането, защото нямаме разрешение за строеж. Надявам се, че това ще се случи в близките две - три седмици.

Жители на наводнения от скъсаната дига квартал са направили подписка срещу използването на депото.

Надка Павлова, кмет на квартал "Калкас": Ние разполагаме с документи, отговори на министерства, отговори на екоминистерства, които казват докога трябва да бъде това шламохранилище, че капацитетът му е изчерпан много отдавна. Години наред нас ни лъжат като малки деца, но това е вече краят, разбирате ли?

От екоминистерството обясняват, че отговорност за такива депа носи енергийното министерство. И така бъдещето на пълното шламохранилище остава неясно. А хората от квартал "Калкас" готвят протести.

Междувременно енергийното министерство и КЕВР започнаха проверки в "Топлофикация - Перник".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокат става почетен консул на България в Ангола
Адвокат става почетен консул на България в Ангола
Задържаха баща и син за отглеждането на марихуана в частен имот
Задържаха баща и син за отглеждането на марихуана в частен имот