НОВИНИ

Борисов е в ареста на 7 РПУ, вътрешният министър Бойко Рашков отказа коментар (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:05, 18.03.2022
Чете се за: 07:40 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е разследван за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Борисов продължава да е в ареста на столичното 7-о РПУ. Вътрешният министър Бойко Рашков отказа да коментира задържането. Прокуратурата опроверга първоначалното съобщение на вътрешното министерство, че разследването срещу Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е заради европейски проекти. От Софийската градска прокуратура обявиха, че са получили документи от Главна дирекция на националната полиция и разследването е разпределено на прокурор Мария Нейчева.

От МВР разпространиха съобщение, че акцията е проведена в изпълнение на законовите полицейски задължения.

В 10.01 ч. в Софийската градска прокуратура е получен факс от разследващ полицай в Главна дирекция "Национална полиция", че е образувано досъдебно производство за изнудване. Престъплението било извършено от 2014 г. до декември 2019 година и причинило значителни имуществени вреди. Твърди се още, че е извършено от длъжности лица или с участието на такива. Прокуратурата е уведомена, че за срок от 24 часа са задържани Бойко Борисов, Владимир Горанов и Севдалина Арнаудова. В Парламента вътрешният министър отказа да отговаря на журналисти за арестите снощи, а депутатите от "Продължаваме промяната" му направиха жив щит, за да го предпазят от медиите.

Обискът в дома на Борисов е започнал снощи към 20.00 часа. В 21:.12 ч. на редакционните електронни пощи беше получено съобщение от пресцентъра на МВР, в което се казва, че Националната полиция провежда мащабна акция по 120 случая на Европейската прокуратура в България и вече задържани са Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова и Менда Стоянова. Адвокатът на Борисов Менко Менков заяви снощи, че повече от час и половина полицията не го е пускала в дома на клиента му и не е присъствал на обиска.

"Беше приключило претърсването. Протоколът е в мен, нищо не са иззели, въпреки че са го правили по неотложност. Досъдебното производство е образувано днес. От 17 март, номер 47. Няма разрешение на съд за претърсване. В рамките на 24 часа трябва да искат одобрение от съда. Ще видим утре кой съд какво ще им одобри. Самите полицейски служители не ми дадоха никаква друга информация, те не знаят защо са пратени и какво разследват", заяви Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

Малко след 22.30 ч. Борисов беше изведен от дома си и откаран в Главна дирекция "Национална полиция". Там вече в присъствието на адвокат Менков на бившия премиер е връчена заповед за 24-часово задържане по закона за МВР.

Разследването било по сигнал на "Боец" от месец декември. По него Борисов вече е давал обяснения, каза адвокат Менков.

"По същата преписка е образувано досъдебното производство. Преписката, по която полицията извършва проверка не е депозирана и досега не е докладвана на прокуратурата. От днес е образувано досъдебно производство, като това, което разбрах е, че първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел. Има задържане за 24 часа по член 72 от Закона за МВР. В основанието за задържане е посочено текста от НК по член 213а за изнудване. Но не пише кое лице е изнудвано от г-н Борисов, кога е изнудвано за какво, как и по какви причини", каза още адвокат Менко Менков.

Малко след задържането на Борисов във Фейсбук профила си хазартният бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков се похвали, че бившият премиер е задържан след негов сигнал и показания, които бил дал пред Европейската прокуратура през последния месец. Според източници на "По света и у нас" Божков е давал обяснения чрез Скайп по време на проверката, която е правена от Националната полиция. В серия от свои интервюта и публикации в социалната мрежа Божков твърди, че бившите управляващи му искали всеки месец по 10% от приходите от хазартния му бизнес. Обиск е извършен и в дома на Севделина Арнаудова.

"Казаха, че трябва да направят обиск на къщата. Питах ги документ имат ли някакъв, заповед. Казаха, че нямат и казаха, че е по неотложност. Помолих ги да изчакат, тъй като исках да говоря с адвокат и те казаха нека да се обадя, но няма как, трябва да влязат. Влязоха вкъщи към 20.20 ч. и до 2.20 ч. през нощта правиха обиск на къщата. Пред детето бяха около 10 полицая", заяви Делян Димитров, съпруг на Севделина Арнаудова.

Още снощи, разбрали от медиите, че полицаи са влезли за обиск в дома на Борисов, пред къщата му дойдоха депутати и активисти на ГЕРБ.

"Хляб и зрелища. Тъй като хлябът е скъп, зрелищата са очевидно безплатни. Това се случва в момента, но оттук нататък последствията за правителството ще са сериозни", заяви Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

След отвеждането на Борисов в сградата на Националната полиция, съпартийците му се преместиха да протестират там.

"Целта на това, което се случва е хората да се страхуват, да не задават въпроси, да не питат много. Наш дълг като политици, още повече като граждани, е да покажем, че не ни е страх. Това е голямата ни цел, голямата ни задача за днес. Защото иначе това ще продължи. Скоро и на Вас някой може да ви се скара да не задавате неправилни въпроси", заяви Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ", заяви Михаил Екимджиев, адвокат.

Също снощи пред репортер на БНТ по телефона Менда Стоянова заяви, че е в дома си и е шокирана от съобщенията, че е задържана. Тази сутрин адвокат Михаил Екимджиев потвърди, че също е разговарял с нея.

"Адвокатът на Борисов - Менко Менков, не е бил допуснат близо половин час, което без съмнение е нарушение и оставя горчив вкус. Както и факта, че г-жа Менда Стоянова от медиите разбира, че е арестувана и ме питаше в каква процедура се намираме и какво става, защото това е брутално нарушение на презумпцията за невиновност и затова вероятно ще има дело срещу МВР в България или Страсбург", заяви Михаил Екимджиев, адвокат.

Адвокатът на Борисов Менко Менков заяви, че ще обжалва пред съда задържането на бившия премиер.

СНИМКИ: БУЛФОТО, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев за ареста на Борисов: Справедливостта не възтържествува - докато не се произнесе съдът
Радев за ареста на Борисов: Справедливостта не възтържествува - докато не се произнесе съдът
Събор на ножарите в Шипка
Събор на ножарите в Шипка