НОВИНИ

Година след референдума: Обзор още не е отделен от община Несебър, жителите излизат на протест

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 18.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Година след референдума за отделянето на Обзор и прилежащите села от община Несебър и обособяването им в самостоятелна община, все още няма указ на президента Румен Радев, за да може административната промяна да влезе в сила. Това е причината днес живеещите там да излязат на протест.

Протестиращите казват, че след референдума се сблъскват с административни пречки, свързани документацията за работа на туристическите обекти.

Вече една година градът стои в безтегловност. За половината държавни институции той е община, а за другата половина от държавните институции е част от община Несебър. Това съществено затруднява и административното обслужване на населението и бизнесът, който не знае от кого да иска административни услуги и какви планове да си прави, казва Марин Божков.

На прага на сезона сме. Тук общинските терени, които са, не знаят хората ще работят ли, няма ли. Това е като цяло, никаква комуникация нямаме. Нашият кмет е изолиран, казва Алекси Хаджиев.

Адвокат Марин Бусаров вече има десетки дела, заведени от жители на Обзор, които имат малък и среден бизнес. Те твърдят, че са имали проблеми с администрацията, заради позицията им в подкрепа на отделянето от община Несебър.

Бяха, така образно казано, натикани в ъгъла и които не можаха да проведат нормален сезон през миналата година, казва Марин Бусаров.

По време на референдума миналата година 73% от гласувалите подкрепиха отделянето на Обзор и прилежащите села от Община Несебър. 4 месеца по-късно се проведе контра референдум в селата - Баня, Емона, Козница и Паницово. Повечето от живеещите там гласуваха "за" оставането на населените места към община Несебър.

В крайна сметка тогава правителство взе решение Обзор да се отдели в самостоятелна община. Но указ на президента Румен Радев за административното разделяне все още няма.

Аз вярвам на президента на РБ и мисля, че той не може да бъде подведен. Затова очаквам и указ. Хората са настръхнали от 2 - 3 месеца предлагат стачни действия, аз мисля, че това не е решение, предвид това, че на нас указ не ни е отказан, казва Христо Янев - кмет на град Обзор.

Оттук нататък поемаме национална кампания. Много приятели от големите градове искат да ни подкрепят, казва Сергей Иванов от Обзор.

Протестиращите подготвят молба декларация, подкрепена с подписка, с която настояват президентът Румен Радев да издаде указ. Ако това не стане, те ще протестират пред президентството.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха с пълно единодушие Димитър Бербатов за нов президент на БФС
Избраха с пълно единодушие Димитър Бербатов за нов президент на БФС
Треньорът на волейболните националки: Борбата в групата ще е голяма, съперниците са много класни
Треньорът на волейболните националки: Борбата в групата ще е голяма, съперниците са много класни