НОВИНИ

Борисов: Неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:17, 20.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, коментира днес премиерът Бойко Борисов. Повод стана информацията на международната кредитна агенция "Фич", която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута.

Според премиера щом най-големите агенции в света са подредили България като положителна и стабилна, и то в пандемична обстановка, значи оценяват действията на кабинета, доброто икономическо развитие на страната и политическата стабилност. Определи като лъжа твърденията на опонентите му, че управляващите са довели държавата до разруха.

"Изпълнението на приходите надмина ревизираните бюджетни цели, отчасти благодарение на събирането на данъците, както и на по-слабо от очакваното икономическо свиване. Това е в отговор на онези, които казват, че мерките ни 60 на 40, 80 на 20 не работели", заяви Борисов.

Премиерът коментира и посочения от кредитната агенция фактор - неблагоприятни политически събития, които може да доведат до понижаване на рейтинга.

"Факторите, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са неблагоприятни, а неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява, защото сегашната коалиция получава стабилна, положителна перспектива. Неблагоприятно означава - идват други и спираме да си говорим за такива неща и после пак си хапем ръцете и се питаме що направихме така, що върнахме държавата назад, що така, що иначе", заяви Борисов.

Той припомни, че при тройната коалиция фондовете са били спрени. Препоръча на експертите в президентството и Народното събрание да прочетат анализа на "Фич".

"Нашето управление намалява, въпреки пандемията, макроикономическите рискове, които произлизат от пандемията с COVID-19, подкрепена е от по-устойчива икономика, пак към експертите на президента Радев", заяви Бойко Борисов.

В обновеното училище "Васил Левски" в Бургас премиерът обвърза високата оценка на рейтинговата агенция с добрата подготовка на учителите. Поинтересува се ваксинират ли се преподавателите и каза, че процесът трябва да се ускори.

"Балтов, Мутафчйиски, Ангелов съм ги оставил да контролират лично поставянето на ваксините. Вчера имахме 14 000. Аз съм убеден, че днес ще минем 15 000 на ден. Това са хора, които почват да дишат, да ходят свободно, да спрат да се страхуват.

Премиерът инспектира и изграждането на спортна зала "Арена Бургас". Инвестицията на държавата възлиза на общо 57 млн. лв. Единствената зала у нас, която отговаря на световната федерация по лека атлетика. Борисов провери и строежа на северния обход на Бургас, който осигурява транзитен път от магистрала „Тракия" за Слънчев бряг. Изтъкна, че с изграждането на участъка ще се избегнат задръстванията в Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с трима финалисти на боксовия турнир в Черна гора
България с трима финалисти на боксовия турнир в Черна гора
Цветан Соколов донесе 19-а победа на Динамо (Москва) в Суперлигата
Цветан Соколов донесе 19-а победа на Динамо (Москва) в Суперлигата