НОВИНИ

Четвърта година свлачище руши къщи в русенското село Пиргово

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 20.02.2021
Чете се за: 01:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Четвърта година свлачище застрашава къщи в русенското село Пиргово. Дворовете пропадат, рушат се селскостопански постройки. Укрепването на свлачището не е по финансовите възможности на община Иваново. Като начало правителството отпусна 307 000 лева за проучване на терена.

Свлачището в Пиргово се е активизирало през 2017 г., когато цели земни маси са се свлекли и са погълнали част от дворове и градини, а 6 къщи са застрашени от срутване.

Дружествата отказват да застраховат имотите им. Потърпевшите са търсили помощ и от местната власт, и от областния управител. Хидролози и инженери извършили проучвания и установили, че има подпочвени води.

От община Иваново казаха, че свлачището може да се активира и заради отходните води от къщите, които се изливат в дерето.

Кметът Георги Миланов обясни, че средствата, отпуснати от правителството, са за прединвестиционно проучване и проектиране.

В продължение на 6 месеца теренът ще се изследва със сонди, за да се установи как най-правилно да се действа. Но за самото укрепване ще са необходими много повече средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кухня за бедни в благоевградска църква дарява храна на нуждаещите се
Кухня за бедни в благоевградска църква дарява храна на нуждаещите се
Ансамбълът ни при девойките с три отличия в Москва
Ансамбълът ни при девойките с три отличия в Москва