НОВИНИ

Борисов няма да подава оставка, смята този път да е депутат

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:19, 15.11.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да подаде оставка, ако формацията му остане втора политическа сила. Борисов отчита, че партията му е стабилна. Каза, че подозира манипулация на тези избори.

От ДПС са доволни, че запазват относителната си тежест и са готови за диалог с всички парламентарно представени партии и коалиции.

И на тези избори ГЕРБ е била е изправена пред репресивната машина на вътрешния министър Бойко Рашков, коментира Борисов. Според него ниската избирателна активност показва, че служебният кабинет не се е справил с провеждането на вота 2 в 1 .

"Ниската избирателка активност, най-ниската в историята, показа тоталното несправяне с провеждане на избори на този кабинет. Нямаше место, където да не дефектират машини, да няма проблеми и мисля, че в световната история за гласуване ще влезе как една възрастна жена я гони полиция и тя яде бюлетината. До там докараха българския народ - бяга и яде квитанцията и полицията я гони.", каза Борисов.

Ако са първа политическа сила от ГЕРБ задължително ще предложат кабинет, като поканят всички на разговори, каза Борисов вчера след края на изборния ден. Няма да се коалират само с БСП и ДПС.

"Демократичната логика, първият, който и да е той в случая, към тоя момент сме ние, да покани втория, да покани третия, четвъртия, петия, защото това класиране го е направил народът, суверенът. Не е нито на политолозите, нито на социолозите, нито на журналистите. Когато откажеш такъв разговор, това означава, че имаш друго намерение", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ няма да подаде оставка за това, че в рамките на една година за втори път отстъпват мястото на първа политическа сила. Смята този път да остане в Народното събрание и да не се откаже да е депутат.

От ДПС подобно на ГЕРБ изразиха готовност за разговор с всички парламентарно представени партии и коалиции. Казаха, че ще се съобразят с вота на избирателя.

"Нашето поведение е ясно още от самото начало. За нас, ние сме заявявали неведнъж и сега по време на кампанията и в 46-ото НС, ние заявявахме, че еднакво можем да говорим с всички парламентарно представени партии и коалиции. Само да припомня в 45-ото НС ние бяхме заявили, че отчитаме вота на избирателя като желание за промяна и новите партии, ако предложат правителство ние безусловно ще подкрепим такова правителство, без да участваме в преговори, разговори, включително без да участваме и в правителство", каза Мустафа Карадайъ.

Според Карадайъ относителната тежест на ДПС в последните три парламентарни избора се запазва. Според данните на ЦИК засега ДПС е първа политическа сила извън страната.

Партията тепърва ще реши коя кандидат -президентска двойка ще подкрепи на балотажа.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са заявките на Радев и Герджиков преди балотажа в неделя
Какви са заявките на Радев и Герджиков преди балотажа в неделя
Експертизата за пожара в болницата в Сливен ще е готова до месец
Експертизата за пожара в болницата в Сливен ще е готова до месец