НОВИНИ

Борисов обеща на ресторантьорите 9% ДДС

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:58, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

9% ДДС за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Намаляването на ДДС беше едно от изискванията на целия бранш. Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

Лъчезар Захариев, Асоциация на заведенията: Изключително доволни сме от поетия ангажимент от премиера. Заради рамката на бюджета се оказа практически невъзможно първоначалното ни искане от 5%.

Бойко Борисов, министър-председател: Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце.

Борисов акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас", посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

Ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм". Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпомагат местния бизнес във Варна с пренасочени евросредства
Подпомагат местния бизнес във Варна с пренасочени евросредства
Акция в харманлийското село Браница след поредно нападение над пенсионер
Акция в харманлийското село Браница след поредно нападение над пенсионер