Борисов: Почти 80 млн. лв. ще се отпуснат за малките и средни фирми

от БНТ
13:10, 26.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
борисов почти млн отпуснат малките средни фирми

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат за малките и средни фирми, за да имат възможност да адаптират производството си за работа в условията на пандемия.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в с. Люляково, където посети предприятие за автомобилни кабели и системи, ползващо подкрепата на държавата по линия на мярката 60/40 за запазване на заетостта.

Премиерът Борисов добави още, че от следващата седмица всички фирми ще може да разчитат и на допълнителни средства между 50 000 лв. и 150 000 лв., с които да бъдат изграждани детски кътове, така че да има повече гъвкавост и улеснение за работещите родители. За тази мярка са предвидени 15 млн. лв.

"Каквото е необходимо, подкрепяме фирмите, за да може да работят. Това е важно за хората", категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че в условията на пандемия е важно да не се допуска затваряне на производства и икономиката да продължи да работи. Това е и причината правителството да реагира бързо и да въведе навременни и адекватни социално-икономически мерки. "Вкарахме мерките веднага, за да може хем да се работи, хем хората да са по-сигурни", добави премиерът. "Докато другите говорят, ние работим, силата на правителството е връзката с хората", каза още Борисов.

Пред министър-председателя Борисов ръководството на предприятието в с. Люляково изрази удовлетворение от подкрепата по мярката 60/40, от която фирмата се ползва още от стартирането й.

"За нашите дружества има изключителен социален и икономически ефект. Административната тежест е много малка", изтъкнаха представителите на предприятието.

Те подчертаха, че от техните 1125 служители няма такива, които да са съкратени или да не са получили заплатите си, а помощта на държавата възлиза на около 800 000 лв. за всичките им дружества.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учителка от детска градина в Русе е с коронавирус
Учителка от детска градина в Русе е с коронавирус
Десето юбилейно издание на "Фестивал на науката 2020-а"
Десето юбилейно издание на "Фестивал на науката 2020-а"