НОВИНИ

Борисов: Ще започне поетапното разхлабване на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
Политика
Слушай новината

На базата на данните на броя на ваксинираните и оздравелите ще започне поетапното разхлабване на мерките, потвърди и премиерът Бойко Борисов. По негови думи това ще бъде оптималният вариант от мерки и запазването на психическото здраве на хората.

Премиерът уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема.

Ще се разреши функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, следващата стъпка ще е при заетост на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове.

„В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“, посочи министър-председателят.

Премиерът подчерта, че благодарение на усилията на ЕК у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000.

„Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията“, категоричен бе премиерът Борисов.

Обмислят разхлабване на мерките, връщат учениците в училищата

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Петков: Искаме да зарадваме всички с едно достойно класиране на Европейското у нас
Иван Петков: Искаме да зарадваме всички с едно достойно класиране на Европейското у нас
България с още 4 златни медала във финалния ден на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“
България с още 4 златни медала във финалния ден на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“