НОВИНИ

Ефективността на ваксините и страничните ефекти

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 30.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на убождане, общо неразположение, болки в мускулите, температура. Те отшумяват до 48 часа. Това каза в "Денят започва" Момчил Баев, доктор по социална медицина.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова не се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура.

Ваксините не бяха пуснати прибързано, допълни и Момчил Баев. Той напомни, че геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията. Имаме десетилетия опит в разработването на ваксините, сега разликата е в това, че ваксините са имали всички финансови ресурси за тяхното производство, целият научен ресурс е бил въвлечен в този процес.

Част от фазите по изпитването пък са се движели паралелно.

Проф. Александрова посъветва хората, които са преболедували COVID-19 между двете дози ваксина, все пак да си поставят и втората. Тя прогнозира, че изграждането на колективен имунитет няма да е толкова лесно, колкото ни се иска.

Страховете на хората се подхранват от некомпетентно говорене по темата, социалните мрежи се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини, каза Момчил Баев.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Бъчваров: Над 95% от данъчните декларации се подават по електронен път
Росен Бъчваров: Над 95% от данъчните декларации се подават по електронен път
Хванаха контрабанда с бебета костенурки
Хванаха контрабанда с бебета костенурки