НОВИНИ

Росен Бъчваров: Над 95% от данъчните декларации се подават по електронен път

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

По електронен път идват над 95% от данъчните декларации, дори от физически лица. Това е силно повлияно от COVID кризата. Това каза в "Денят започва" говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Съществува възможността това да се направи и на гише. Много по-удобно и много по-лесно, спестявайки време и пари, е използването на безплатния персонален идентификационен код, който може да се получи във всеки офис на НАП не само за подаването на данъчната декларация, но и за ползване на още над 100 електронни услуги", допълни Росен Бъчваров.

Последният срок за подаване на данъчни декларации с 5% отстъпка изтича утре. Тази година крайният срок на кампанията е удължен до 5 май.

Вече не се налага взимането и представянето на служебни бележки в над 90% от случаите. Решения от ТЕЛК, декларациите от другия родител за ползване на данъчни облекчения за деца, вече не се прилагат към данъчната декларация, добави Бъчваров.

Той припомни, че предварително попълнената данъчна декларация представлява предварителна оценка, която не е задължителна и не се счита за подадена. При необходимост данните в нея могат да бъдат коригирани - всякакъв вид промени и изменения са допустими, отбеляза Росен Бъчваров.

Какво още каза говорителят на НАП вижте във видеото.

Гледайте повече от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистват бетона, изсипан в гора край магистрала "Хемус"
Разчистват бетона, изсипан в гора край магистрала "Хемус"
Ефективността на ваксините и страничните ефекти
Ефективността на ваксините и страничните ефекти