НОВИНИ

Босът на Ферари: Автомобилът ни е "дизайнерска грешка"

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:10, 29.07.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Други спортове
босът ферари автомобилът дизайнерска грешка

С тези думи Джон Елкан определи новият болид, който от началото на сезона във Формула 1 се представя разочароващо.

Президентът на "Ферари" обяви, че отборът му няма шанс да се бори за титлата преди 2022 година. Причината е, че поради пандемията от коронавирус новите правила в спорта ще влязат с година забавяне, а не както бяха предвидени за 2021-а.

"Днес полагаме основите на това да бъдем конкурентоспособни през 2022 година, когато правилата се променят. Убеден съм в това", започна той.

Елкан говори още и за настоящия шеф на отбора във Формула 1 и неговото бъдеще в тима.

"Матия Биното пое Ферари през миналия сезон и има всички качества да върне отборът на върха. Той е част от "скудерията" още от времето на Жан Тод и Михаел Шумахер. Биното знае как се печелят титли, а от догодина година ще работи с двама млади и много амбициозни пилоти, каквито сме всички ние".

Накрая 44-годишният италианец, роден в Ню Йорк сравни настоящата ситуация с тази от началото на 90-те години, когато Ферари се намираха в подобна позиция.

"Очаква ни дълъг път. Жан Тод дойде през 1993-та година и стъпка по стъпка развиваше отбора. Когато спечелихме пет поредни титли през в началото на века, прекъснахме дълга 20-годишна суша."

"Знаехме за някой слабости по колата, които се отразяваха негативно на динамиката и аеродинамиката на болида. Също така и загубихме от мощността на двигателя. Истината е, че не сме конкурентоспособни на пистата. Вече го видяхте и ще го видите пак", завърши Елкан.

За момента тимът от Маранело се намира на 5-то място при конструкторите като изостава на близо 100 точки от лидерите "Мерцедес".

Последната титла на "скудерията" датира от 2007 година, когато Кими Райконен стана световен шампион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без дебат: Законът за социалните услуги мина в парламента
Без дебат: Законът за социалните услуги мина в парламента
Приключва раздаването на изравнителните сметки за парно в София
Приключва раздаването на изравнителните сметки за парно в София