НОВИНИ

Ботев Пд срещу Левски в първи мач на новия си стадион

"Канарчетата" се завръщат на „Колежа“ с мач от 28-ия кръг на Първа лига

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:11, 29.04.2023
Чете се за: 05:10 мин.
Спорт
бфс потвърди ботев играе колежа края сезона
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Три мача от 28-ия кръг от Първа лига ще се изиграят днес. Безспорно най-интригуващият от трите двубоя в съботния ден ще бъде в Пловдив, където след 3425 дни Ботев ще се завърне в дома си – стадион „Христо Ботев“ с домакинство на Левски.

Мачът на „Колежа“ ще се играе пред препълнени трибуни, като се очакват около 18 000 привърженици.

Преди двубоя, от 15.30 до 17.30 часа, ще се състои концерт по повод официалното откриване на спортното съоръжение. Сцената ще бъде разположена зад южната трибуна (сектор Б). Преди, по време и след футболната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града.

Николай Минков се завръща за тима от Пловдив след наказание. Нади и Уме остават в Ботев и за мача срещу Левски. Отборът на Бруно Балтазар няма победа в шампионата вече в пет последователни срещи и ще иска да прекъсне тази негативна серия пред пълните трибуни на своя нов дом.

Левски има проблеми с отсъстващи играчи, като Илиян Стефанов и Хосе Кордоба лекуват травми и ще пропуснат срещата с Ботев. Имаше и промени в управата на "сините", като Боримиров наследи Ивков. Петрис и Уелтон са на линия за Елин Топузаков, след като имаха леки травми. Левски е с феноменално представяне в дефанзивен план, като тимът не е допускал гол от средата на февруари.

Левски има осезаемо предимство в преките мачове. Статистиката сочи 42 победи за пловдивчани, при 23 равенства и цели 80 успеха за столичани в 145 срещи в елита.

„Сините“ записаха равенство и успех след назначаването на временния старши треньор Елин Топузаков. Левски направи нулево равенство с ЦСКА във Вечното дерби, а след това постигна късна победа над Берое с 1:0. Тимът е на пето място с 48 точки, колкото има и четвъртият Черно море, който обаче е с по-добри показатели в преките срещи.

Ботев няма победа в три поредни мача за първенство и е на десетата позиция с 29 точки, на пет пред 11-ия и 12-ия съответно в таблицата Ботев Враца и Берое.

По-рано през деня, на стадиона в квартал „Надежда“ Локомотив София приема Хебър в 15.00 ч. Играчите на Станислав Генчев не влизат в срещата в добро настроение, след като загубиха през седмицата първия си полуфинален сблъсък от турнира за Купата на България от ЦСКА 1948 с 2:3. Тимът е девети в класирането с 37 точки, като трудно ще попадне в шестицата. Шансът на отбора за попадане в евротурнирите догодина минава през триумф за Купата на страната или успех при евентуално достигане на бараж в Лигата. Хебър е в поредица от шест поредни мача без победа в Първа лига, в които записа пет загуби. Отборът все още търси първи успех под ръководството на Любослав Пенев, като заема предпоследната позиция със 17 пункта.

В 17.30 ч. Арда посреща Ботев Враца в Кърджали. Възпитаниците на Александър Тунчев се реваншираха за неприятния обрат от шампиона Лудогорец и надвиха Хебър с минималното 1:0 в Пазарджик. Съставът е осми в подреждането с 39 точки, като ще разчита на добро стечение на обстоятелствата и попадане в баража за място в Европа догодина. Ботев Враца е 11-и с 24 пункта, на пет от десетия Ботев Пд, като ще гони победата в търсене на доближаване до въпросната позиция. Играчите на Даниел Моралес обаче нямат успех в последните си пет мача в шампионата.

Главен съдия на срещата е Никола Попов, с помощници Дениз Соколов и Мартин Венев. С ВАР ще се занимават Димо Димов и Иво Колев. Делегат на БФС е Александър Радовски, а работата на реферите зорко ще следи Георги Йорданов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брус Спрингстийн тръгна на европейско турне
Брус Спрингстийн тръгна на европейско турне
Плевнелиев: България трябва да помогне на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС
Плевнелиев: България трябва да помогне на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС