НОВИНИ

Боян Ангелов е тазгодишният носител на Националната литературна Вазова награда

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 09.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
Слушай новината

Днес се навършват 171 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Кулминацията на честванията беше тази вечер с тържествения концерт в Сопот, на площада, който носи неговото име. Тържествата в родния град на Патриарха преминаха под патронажа на президента Румен Радев. С признателност пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя.

По традиция беше връчена и Националната литературна Вазова награда. Тазгодишният носител е Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Той е поет и изследовател на възрожденската книжнина, публицист и есеист. Неговото творчество следва високата Вазова традиция на пиетет към родната природа и силна социална значимост.

"Иван Вазов написа възхитителното стихотворение в българския език, в което казва "Език свещен на моите деди" и така Патриархът на българската литература увековечи българската литература, която е създадена от светци и от патриарси...", каза Боян Ангелов.

В столицата рождения ден на големия български писател и общественик беше отбелязан с възпоменателно тържество, организирано от Националния литературен музей и къщата музей "Иван Вазов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литва строи стена по границата с Беларус
Литва строи стена по границата с Беларус
Новак Джокович ще играе за седми път на финала в Уимбълдън
Новак Джокович ще играе за седми път на финала в Уимбълдън