НОВИНИ

Утре в "Европейци": На гости в гастрономическата столица Коимбра

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:42, 09.07.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Португалският град Коимбра, известен от векове като град на познанието заради университета си, основан през 13-и век, се опитва да спечели вниманието на европейците с нещо различно - своята великолепна, чиста и здравословна храна. Заради нея тази година Коимбра е избран за гастрономическа столица на Европа.

Коимбра. На левия бряг на река Мондего, която пресича града, е ресторантът на Пауло. Ароматът в кухнята е зашеметяващ, а вкусът на ястията му - незабравим.

„Не се чувствам уморен от готвенето, въпреки че това е изтощителна работа заради броя на ястията, които приготвяме. Доставя ми удоволствие, по този начин винаги откривам различна форма и вкус.“, казва Пауло.

Избран е да бъде един от посланиците на кухнята на Коимбра в годината, в която тя е "Гастрономически регион на Европа". Целта е да се насърчи използването на местни продукти, уникални съставки, традиционни рецепти и здравословното хранене. Да се популяризира великолепната храна, приготвяна в сърцето на Португалия.

„Португалската кухня има приятен вкус, защото хората познават добре своята страна и природа, както и продуктите.“, допълва Пауло.

Пауло използва само ориз, отгледан в долината на река Мондего, добавя два вида сол – една за рибата, друга за ориза, избира винаги прясна риба и подправки, набрани по склоновете на планините, издигащи се в близост до Коимбра.

Това е и семеен бизнес. Преди осем години създава ресторанта заедно със съпругата си Едуарда.

„Препоръчваме риба на хората, които ще посетят Португалия. Намираме се само на 40 км от океана. Хората тук умеят да приготвят рибата отлично...“, казва Едуарда.

Мечтаят да ги посещават повече хора от други места и страни, за да опитат храната им. И да се потопят в този начин на живот без бързане и с наслада - от всяка хапка, всяка гледка, всеки миг.

Цялата история гледайте утре вечер в новия брой на "Европейци" веднага след централните новини в 20.00 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава слънчево и много горещо
Остава слънчево и много горещо
От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция
От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция