НОВИНИ

От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
20:36, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Редица неясноти два дни преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция.

Едва вчера вечерта фирмата-доставчик на машините е изпратила на генералното ни консулство списък с техници, които трябва да поддържат машините в изправност и да удостоверят, че с тях ще може да се гласува.

Проблемът е, че повечето техници, всъщност всички от тях, са местни лица, турски граждани и не с всички от тях консулството ни е успяло да се свърже, въпреки че полага усилие това да се случи.

В 112 секции ще се гласува в неделя в Турция, 49 от тях ще бъдат оборудвани с машини. 23 от тези с машинно гласуване ще бъдат в Истанбул и Бурса.

"От фирмата е организиран един голям кол център, но той е в София. След това са делегирани права на местни лица, местни техници, с които ние трябва да се свържем, които да дойдат, дори да подпишат протоколите при предаването на машините и, когато вече те бъдат вкарани в действие или по-скоро изпробвани утре, за да излезе един технически протокол, че машината е в състояние да функционира и да работи, са нужни техните подписи", заяви Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Друг проблем е, че Централната избирателна комисия към този момент не е дала методически указания къде изселниците ще попълват декларациите за гласуване - в изборното помещение или извън него с чужда помощ. Въпрос, който винаги създава скандали и напрежение в Турция на всички избори.

Заради отпадането на COVID ограниченията в Турция при разкриването на 3 пъти повече секции в сравнение с април се очаква да гласуват двойно повече имащи право на глас, около 50 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре в "Европейци": На гости в гастрономическата столица Коимбра
Утре в "Европейци": На гости в гастрономическата столица Коимбра
От нашите пратеници: Окончателните списъци с членовете на СИК още не са изпратени в Испания
От нашите пратеници: Окончателните списъци с членовете на СИК още не са изпратени в Испания