От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
20:36, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Редица неясноти два дни преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция.

Едва вчера вечерта фирмата-доставчик на машините е изпратила на генералното ни консулство списък с техници, които трябва да поддържат машините в изправност и да удостоверят, че с тях ще може да се гласува.

Проблемът е, че повечето техници, всъщност всички от тях, са местни лица, турски граждани и не с всички от тях консулството ни е успяло да се свърже, въпреки че полага усилие това да се случи.

В 112 секции ще се гласува в неделя в Турция, 49 от тях ще бъдат оборудвани с машини. 23 от тези с машинно гласуване ще бъдат в Истанбул и Бурса.

"От фирмата е организиран един голям кол център, но той е в София. След това са делегирани права на местни лица, местни техници, с които ние трябва да се свържем, които да дойдат, дори да подпишат протоколите при предаването на машините и, когато вече те бъдат вкарани в действие или по-скоро изпробвани утре, за да излезе един технически протокол, че машината е в състояние да функционира и да работи, са нужни техните подписи", заяви Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Друг проблем е, че Централната избирателна комисия към този момент не е дала методически указания къде изселниците ще попълват декларациите за гласуване - в изборното помещение или извън него с чужда помощ. Въпрос, който винаги създава скандали и напрежение в Турция на всички избори.

Заради отпадането на COVID ограниченията в Турция при разкриването на 3 пъти повече секции в сравнение с април се очаква да гласуват двойно повече имащи право на глас, около 50 000 души.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Утре в "Европейци": На гости в гастрономическата столица Коимбра
Утре в "Европейци": На гости в гастрономическата столица Коимбра
От нашите пратеници: Окончателните списъци с членовете на СИК още не са изпратени в Испания
От нашите пратеници: Окончателните списъци с членовете на СИК още не са изпратени в Испания