НОВИНИ

Финансовият министър: Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 09.07.2021 (обновена)
5411
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Благодарение на действията на НАП и на "Митници" очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около милиард и половина. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в "Още от деня".

"Това е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка COVID криза през есента и зимата, и държавата да има осигурен ресурс", поясни Асен Василев.

Той съобщи, че в министерството са открили случаи на неточни методически указания и директно пренебрегване на закона, където определени хора са си превишавали правата и са възлагали дейности без да има осигурено финансиране.

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим, когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва "възлагайте дейността", Министерският съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи, без да има абсолютно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция "Пътна инфраструктура" извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това, което ме натъжи е, че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", заяви Асен Василев.

Той допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти, да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.

Асен Василев поясни, че проблемът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни фирми без конкурс.

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите.

Министър Василев: Финансови средства за актуализация на пенсиите има

"Това, което ние сме заложили като разчети е между 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това означава, че пенсиите могат да бъдат увеличени с около 15-16 процента", коментира Асен Василев.

Той беше категоричен, че парите за увеличението на пенсиите ги има в бюджета. Според Асен Василев няма нужда от увеличение на данъците и на здравните осигуровки. По думите му това, което трябва да се направи, е да се огледат разходите.

"Аз винаги съм бил в експертна роля, ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи и, ако имам свобода на действие, както и възможност да продължим това, което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.

Той уточни, че няма предложения и, че докато не е ясно какъв ще бъде кабинетът, не би участвал в такъв.

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.

Той каза още, че не следи от близо какво се случва с изборите, защото е прекалено зает с бюджета, но се надява вотът в неделя да бъде честен, успешен и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е осигурил машини и спокойствие и по тази причина се надява да има по-честен и по-спокоен вот на 11 юли.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ със специална програма на 11 юли: Всичко за развръзката на изборите и финала на ЕВРО 2020
БНТ със специална програма на 11 юли: Всичко за развръзката на изборите и финала на ЕВРО 2020
Специално: Екип на БНТ влезе първи в Центъра по сигнали за изборни нарушения
Специално: Екип на БНТ влезе първи в Центъра по сигнали за изборни нарушения