НОВИНИ

Заключителен ден на "Три морета": Президентът призова за по-ефективна борба с корупцията

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:20, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Втори заключителен ден на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета". Президентът Румен Радев призова за по-ефективни методи за борба с корупцията и за по-голяма свобода на медиите.

Форумът завърши с приемане на политическа декларация, в която президентите изразяват волята си за ускорено развитие на региона чрез подобряване на транспортната и енергийна свързаност.

Срещата на върха в София завърши с предаване флага на инициативата "Три морета" на Латвия - следващата страна домакин на инициативата. Президентът Румен Радев отбеляза, че с приетата съвместна декларация от София се изразява общата политическа воля за ускорено развитие на региона.

В декларацията президентите изразяват своята воля за ускорено развитие на региона чрез подобряване на транспортната и енергийна свързаност чрез стимулиране на публично-частните партньорства и нови иновативни модели на развитие. Всички дадоха висока оценка за българското домакинство. Президентът на Латвия прие флага на инициативата. Егилс Левитс обяви, че Рига ще работи за привличане на повече инвестиции в конкретни инфраструктурни проекти.

"Ще се фокусираме върху частните инвестиции. Публичните инвестиции са много важни за нашите инициативи, но не са достатъчни", заяви президентът на Латвия Егилс Левитс.

Думите му бяха подкрепени и от румънския президент.

"Искаме инфраструктурна свързаност по оста Север-Юг. Имаме добри новини, инвестиционният фонд се развива, има инвестиции, които се правят, но за големи инфраструктурни проекти имаме нужда от по-специален подход", каза президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Полският президент Анджей Дуда припомни откъде тръгнаха страните от Централна и Източна Европа след падането на Желязната завеса.

"Разбрахме, че трябва да догонваме Запада в своето развитие и да постигнем истинско сближаване в рамките на Европейския съюз, искахме да имаме същите условия като в Западна Европа, да развиваме бизнес", добави президентът на Полша Анджей Дуда.

Истинско социално-икономическо сближаване между Източна и Западна Европа не може да се постигне без общи проекти в науката и образованието, аргументира българските приоритети президентът Радев. Обяви, че в рамките на форума е било постигнато споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации.

"Затова и аз съм радостен, че на този форум, в рамките на тези два дни, успя да се постигне споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на нашите страни. Мисля, че това е голям знак за бъдещето, това е голям знак към нашите млади хора, да правим така, че да можем да развием техния потенциал в нашите страни", коментира президентът Румен Радев.

Според него, за да са ефективни проектите, трябва да се заложи на интелигентни решения и иновативни модели. И даде пример с българските магистрали.

"Искам да видя същия стандарт като качество, като цена, като устойчивост, като надеждност и безопасност към българските магистрали, каквото виждаме и в Румъния, и в Полша, и в Латвия, и в Австрия. Защо да не работим за единни стандарти за качество и безопасност", подчерта българският държавен глава.

Румен Радев: Високо ценим подкрепата на САЩ, Германия и ЕК

Радев припомни думите на американския президент от вчера за укрепване на демокрациите и ефективната борба с корупцията.

"Това означава, че покрай инфраструктурата ние трябва да работим така, че да утвърждаваме нашата държавност, да утвърждаваме върховенството на правото, да утвърждаваме по-ефективни методи за борба с корупцията, да създаваме условия за по-голяма свобода на медиите. Там, където медиите са свободни, има просперитет и по-малко корупция", каза още Румен Радев.

Форумът завърши с валидиране на пощенска марка по случай българското председателство на инициативата "Три морета". Президентът Радев проведе и двустранни срещи с полския си колега Анджей Дуда, с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която също участва във форума.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миокардит и перикардит са редки, но възможни странични ефекти при две от РНК ваксините
Миокардит и перикардит са редки, но възможни странични ефекти при две от РНК ваксините
Два дни преди изборите: Акция на МВР със стотици задържани за купуване на гласове (Обзор)
Два дни преди изборите: Акция на МВР със стотици задържани за купуване на гласове (Обзор)