Радев: Инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема в глобален план

от БНТ
11:49, 09.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Днес по време на срещата на Върха на инициативата "Три морета" приехме съвместната декларация на държавните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публично частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие, каза президентът Румен Радев, който е домакин на форума.

Румен Радев: Инициативата "Три морета" се развива като уникален инструмент

На срещата взеха участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки и нашите стратегически партньори САЩ, Германия и Европейската комисия, каза още Радев.

Участие в инициативата са взели 400 фирми. Това е неимоверен успех на форум като този, каза президентът на България.

Радев открои участието на водещи технологични гиганти като "Амазон", "Гугъл", както и участието за първи път на управляващия директор на Международния валутен фонд, на представители от Тихоокеанския регион, от Средния изток и Западна Европа.

"Това е атестат, че инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема не само в регионален, но и в глобален план", каза президентът Радев.

Постигнато е съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите от нашите страни и е задълбочено партньорството между индустриалните камари на страните.

"Радва ме сключеното споразумение за партньорство, изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на нашите страни. Това е ясно доказателство, че усилията, които полагаме да работим в перспективни области заедно, вече дават своя резултат", каза Радев.

България прие домакинството на инициативата в един важен етап за нея, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, подчерта президентът.

По думите му фондът на инициативата е един уникален инструмент, създаден да стимулира публично-частните партньорства, да изгражда отношения между държавни агенции, политическото ръководство на дадена страна, международни институции, търговски камари, банки за развитие и бизнесът вече работи.

"Срещата на Върха в София е ясно доказателство, е в резултат на нашата обща политическа воля, на подобрена координация, на усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове, имаме вече реални практически резултати и става все по-привлекателна не само в регионален, но и в глобален план", каза Радев.

По време на церемонията президентът Радев предаде и флагът на инициативата на следващата държава домакин на форума - Латвия. Беше валидирана и пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите
Дидие Дешан ще продължи да води Франция до Катар 2022
Дидие Дешан ще продължи да води Франция до Катар 2022