НОВИНИ

Радев: Инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема в глобален план

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
11:49, 09.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Днес по време на срещата на Върха на инициативата "Три морета" приехме съвместната декларация на държавните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публично частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие, каза президентът Румен Радев, който е домакин на форума.

Румен Радев: Инициативата "Три морета" се развива като уникален инструмент

На срещата взеха участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки и нашите стратегически партньори САЩ, Германия и Европейската комисия, каза още Радев.

Участие в инициативата са взели 400 фирми. Това е неимоверен успех на форум като този, каза президентът на България.

Радев открои участието на водещи технологични гиганти като "Амазон", "Гугъл", както и участието за първи път на управляващия директор на Международния валутен фонд, на представители от Тихоокеанския регион, от Средния изток и Западна Европа.

"Това е атестат, че инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема не само в регионален, но и в глобален план", каза президентът Радев.

Постигнато е съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите от нашите страни и е задълбочено партньорството между индустриалните камари на страните.

"Радва ме сключеното споразумение за партньорство, изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на нашите страни. Това е ясно доказателство, че усилията, които полагаме да работим в перспективни области заедно, вече дават своя резултат", каза Радев.

България прие домакинството на инициативата в един важен етап за нея, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, подчерта президентът.

По думите му фондът на инициативата е един уникален инструмент, създаден да стимулира публично-частните партньорства, да изгражда отношения между държавни агенции, политическото ръководство на дадена страна, международни институции, търговски камари, банки за развитие и бизнесът вече работи.

"Срещата на Върха в София е ясно доказателство, е в резултат на нашата обща политическа воля, на подобрена координация, на усърдна работа, инициативата се развива с бързи темпове, имаме вече реални практически резултати и става все по-привлекателна не само в регионален, но и в глобален план", каза Радев.

По време на церемонията президентът Радев предаде и флагът на инициативата на следващата държава домакин на форума - Латвия. Беше валидирана и пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите
Дидие Дешан ще продължи да води Франция до Катар 2022
Дидие Дешан ще продължи да води Франция до Катар 2022