НОВИНИ

Даряват хиляди ваксини на страните от Западните Балкани

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:43, 09.07.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хиляди ваксини ще бъдат предоставени на страните от Западните Балкани. Даренията са от Германия, Унгария, Хърватия и Дания. Израел и Южна Корея се договориха за обмен на ваксини и първите доставки вече са изпълнени. Държавите ускоряват ваксинационните си кампании в опит да обхванат повече възрастови групи. Друга причина да бъдат направени даренията е ограниченият срок на годност на препаратите.

Берлин ще предостави ваксини срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани, обяви канцлерът Ангела Меркел по време на срещата на върха на инициативата Берлински процес.

"Германия ще даде 3 милиона от 30-те милиона дози по програма "Ковакс", директно на страните от Западните Балкани и това ще стане възможно най-скоро", заяви Ангела Меркел.

Унгария изпрати по 200 000 ваксини на китайския производител "Синофарм" към Босна и Херцеговина и Черна гора. За Сараево това е най-голямото количество ваксини, доставяни досега в балканската държава.

Хърватия е определила 10 000 ваксини на "Астра Зенека" за Република Северна Македония. Чрез доставката ще се даде повече избор на гражданите, тъй като в страната преобладават препаратите на "Синовак".

"Хърватското правителство реши в допълнение да дари 20 000 ваксини, които ще бъдат или на производителя "Астра Зенека", или на "Модерна", като това ще бъдат първите количества на "Модерна", които биха пристигнали в нашата страна", заяви Венко Филипче, министър на здравеопазването на Република Северна Македония.

Дания обяви, че ще дари два милиона дози от "Астра Зенека" на балканските държави. Самата Дания забрани използването на тази ваксина през април заради случаи на усложнения след поставянето ѝ.

Дания ще си набави препарата на "Пфайзер - Байонтек" от Румъния, купувайки повече от един милион дози. Първите доставки пристигнаха в Копенхаген, откъдето ще бъдат разпределени във ваксинационните центрове в страната. Дания си е поставила за цел до 29 август всеки желаещ да бъде напълно ваксиниран, включително децата между 12 и 15 години.

Обмен на ваксини между Израел и Южна Корея. Сеул получи от Тел Авив 700 000 дози от ваксината на "Пфайзер - Байонтек". През септември и октомври Южна Корея ще изпрати същото количество ваксини към Израел. Доставката за азиатската страна идва на фона на най-големия брой новозаразени с COVID-19 от началото на годината. От друга страна, срокът на годност на част от наличните в Израел ваксини изтича в края на този месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на младежа, който удря беззащитен мъж в Русе
Повдигнаха обвинение на младежа, който удря беззащитен мъж в Русе
Симеоне остава в Атлетико до 2024 г.
Симеоне остава в Атлетико до 2024 г.