НОВИНИ

Два дни преди изборите: Акция на МВР със стотици задържани за купуване на гласове (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:10, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Над 900 са задържаните за купуване на гласове. Общо проверените места, за които има информация за търговия с гласове, са над 3000. Това отчете днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод акцията за противодействие на купуването на гласове. Разпитани са над 1800 души. Междувременно и ДАНС са подали 32 сигнала до прокуратурата.

Резултатите от специализираната полицейска акция до 8 юли включително показват, че са образувани 72 досъдебни производства. Задържани са 938 души, установените лидери на групи за купуване на гласове са 818, а обявените за общодържавно издирване са 155.

В тези два месеца, както вече подчертах, ние много настъпателно атакувахме групите в нашата страна , които се занимават с покупко-продажба на гласове. Струва ми се, нееднократно пред вас и други медии аз отбелязах, че постъпва такава информация при нас, оперативна в ръководството на МВР и ние, разбира се няма да останем безучастни към това, каза Бойко Рашков.

Той отчете 6 - 7 кратно увеличение на сигналите за покупка на гласове. Смята, че политиците трябва да обърнат внимание на бедността на хората, защото тя, според него, създава условия с различни подходи да се купи нечий глас.

Стана ясно, че на тези български граждани са давани, забележете, хляб, дърва, брашно, леща и други подобни, разбира се и пари в размер 30-40-50 и малко повече лева, допълни министърът.

Той съобщи, че политик от бившите управляващи се е обадил и заплашил полицейски директор в Кърджали заради работата му срещу купуването на гласове.

Цвета Караянчева отговори на тези обвинения, като призова директорът на МВР в Кърджали публично да заяви дали е заплашван. Казва, че в противен случай ще приема казаното от Рашков като наказателна акция, която цели да я дискредитира и да предизвика напрежение в региона.

Предизборен спор между Рашков и Караянчев

Според Рашков, горското стопанство в Кърджалийско има схема за даване на дърва за огрев срещу обещание за гласуване за конкретна партия.

Преди два дни заради тази схема - дърва срещу гласове първо е задържан Шукри Халит от Момчилград. Оказва се, че той е пенсиониран още преди месец.

Халит обяснява, че списъците за дърва се правят от кметовете, утвърждават се от директора на Горското предприятие и след това той само го изпълнява. Твърди, че не е дилър и не е участвал в схеми и преди пенсионирането си.

Днес по същото разследване "дърва срещу гласове" са задържани още двама в Кирково - шефът на Горското и бизнесмен, съобщи вътрешният министър

В следствие на акцията на МВР с обвинение за купуване на гласове е кметът на Гурково. 10 жители разказали пред съдия, че им било обещавано разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа.

В Бургас по сигнал за купуване на гласове днес беше задържан Румен Чолаков, местен лидер сред жителите на бургаския кв. "Победа".

Арестуваният вчера кмет на поморийското село Бата пък беше освободен, тъй като не са открити нарушения. Георги Георгиев се закани да търси правата си в съда.

Намериха един списък, който преди две години правих сватба на моята дъщеря и имаше списък с имената на сватбарите, на приятели, обясни Георгиев.

Петима са задържаните при специализирана полицейска акция срещу купуването на гласове в Сливенско. Проверени са заложни къщи, офиси за бързи кредити и частни домове по сигнали за контролиран вот. В част от обектите са намерени списъци с имена. От един от офисите са иззети около 20 000 лв. Образувани са 3 досъдебни производства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заключителен ден на "Три морета": Президентът призова за по-ефективна борба с корупцията
Заключителен ден на "Три морета": Президентът призова за по-ефективна борба с корупцията
Изкуство от пясък: Как се правят пясъчни фигури?
Изкуство от пясък: Как се правят пясъчни фигури?