НОВИНИ

Европейската спецпрокуратура започна проверка на ОП "Околна среда"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:20, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Усвояването на средствата по Оперативната програма "Околна среда" е първият български случай, който ще се проверява от Европейската прокуратура, съобщи екоминистърът Асен Личев. Днес той е получил уведомително писмо от институцията, оглавявана от Лаура Кьовеши. Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров.

Европейската специализирана прокуратура е уведомила екоминистерството, че ще упражни компетентността си по сигнала.

А горепосочената сигнатура е писмото на Емил Димитров, с което той изпраща ОПОС на прокуратурата, като преди това го е наградил с 200 % ДМС. Така че, аз не искам да се гордея или не, но се оказва, че първата работа на Европейската прокуратура в България се оказва, че е свързана с МОСВ и с лошото управление на ОПОС, каза Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите.

Личев даде пример с парите изхарчени по ОПОС чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Става дума за 4,6 милиарда дадени за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби.

Вие сами виждате какъв е ефекта, особено по отношение на намаляването на водните загуби и ако си направите сметките кой кога е бил министър и защо, ще разберете неравномерността, вижте например Бургас – 600 милиона и в Монтана – 63 милиона лева. Съотношението е 1 към 10, допълни министърът.

Той информира още, че ДНСК е започнала процедура по спирането на строителството на СПА хотел на плаж "Бутамята" в Синеморец. Решението идва след като протестиращи настояха за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по ивицата на парк "Странджа".

Личев обяви и че дирeктoрът нa Рeгиoнaлнaтa екоинcпeкция в Бургac Дeтeлинa Ивaнoвa е уволнена, заради така наречените "бeтoнни пeти", кoитo бяхa зaрoвeни в пяcъкa нa къмпинг "Cмoкиня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билети от 15 и 25 лева за Суперкупата на България
Билети от 15 и 25 лева за Суперкупата на България
"Арогантният милионер", който ще въдворява ред във финала на УЕФА Евро 2020
"Арогантният милионер", който ще въдворява ред във финала на УЕФА Евро 2020