НОВИНИ

Рашков с нови разкрития за търговия с гласове. До момента са задържани над 900 души

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 09.07.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че в последните два месеца има засилена активност по отношение на противодействие на престъпленията, свързани с изборните политически права на българските граждани.

"Тези усилия дадоха ярки резултати, които в сравнение с предходните, ни позволяват да кажем, че предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на този вид престъпност", каза Рашков.

До 4 април има няколко образувани дела, срещу партии, които не са от бившите управляващи, каза той. Рашков попита защо сега има 6-кратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства, в сравнение с периода до 4 април. Въпреки че са подадени около 1000 сигнала за изборни престъпления.

Според Рашков практиката да се купуват гласове от дълги години се е утвърдила. Поради бездействието на компетентните държавни органи тя се е развивала и е била необезпокоявана от никого. Една от причините да се регистрират успехи от МВР сега, е именно това спокойствие, каза той.

"Изненадани сме от броя лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Например, районите Гурково, районът около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица - са наситени с лица, които се занимават с тези деяния. Покупката на гласове, било с лева, било по друг начин, се насочва към една или друга политическа партия", каза вътрешният министър.

Търговците на гласове си служат с различни подходи, допълни още той. Станало е ясно, че на българските граждани са давани - хляб, дърва, брашно, леща и други, разбира се и пари в размер 30 - 50 и повече лева.

"Ето как се бие противника. Онзи, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия. И това се нарича политическа борба", каза Рашков.

Според него бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание.

Рашков е възмутен, че засегнатите смятат, че МВР не трябва да работи по тази линия. "Т.е. искат да правят така, както те са правили 10 години, когато органите на МВР са бездействали на тази вид престъпност и са улеснявали политическата корупция". Рашков уточни, че гражданите не са подавали сигнали за изборна търговия. Сега обаче има шест-седем кратно увеличение на сигналите.

Той спомена за полицейска операция в Кърджалийска област. Получени са данни, че служители, включително ръководни кадри в държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в региона, в зависимост дали ще гласуват за дадена политическа партия или не.

Предизборен спор между Рашков и Караянчева

Рашков заяви, че след предприетите действия от страна на МВР бившият председател на НС Цвета Караянчева се е обаждала на регионалния директор на вътрешните работи в Кърджали. Тя е заплашвала директора, че няма да остане на поста си заради предприетите действия срещу държавните служители.

Рашков обяви, че директорът на държавното горско стопанство в Кирково, бизнесменът, който се занимава с дърводобив, както още едно лице, вече са задържани.

Кметът на Гурково, заедно със сина му, също са задържани са търговия с гласове.

Акция на прокуратурата в Гурково

С МВР по тази линия работи и ДАНС, които са подали 32 сигнала до прокуратурата. По тях са образувани досъдебни производства.

От МВР изнесоха следните уточнителни данни:

От 1 до 8 юли включително са образувани 72 досъдебни производства за търговия на гласове. Проверени са 3146 места, за които има информация за търговия или купуване на гласове. Проверените лица от активния криминален контингент са 9 588.

Има проверени заложни къщи и дружества за бързи кредити - общо 1864. 818 души са утвърдени като лидери за търговия на гласове. Проверени са 1741 собственици на фирми, с цел предотвратяване на т.нар. корпоративен вот.

Проверени са близо 50 000 МПС-та и са задържани общо 938 лица. Съставени са близо 7 000 протокола за предупреждение. 155 лица са обявени за общодържавно издирване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Егилс Левитс: Голямо предизвикателство е да сме домакин на следващата среща на Върха в Рига
Егилс Левитс: Голямо предизвикателство е да сме домакин на следващата среща на Върха в Рига
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите
Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите