Тренд: Избирателната активност ще реши до голяма степен победата на изборите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:50, 09.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ" и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона.

Това сочи проучване на „Тренд" по поръчка на Nova Broadcasting Group, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+.

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо "Има такъв народ" се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%).

Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ" може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията "Изправи се! Мутри вън" с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4% бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов "Възраждане" (3,1%). Формацията около Васил Божков "Българско лято" регистрира подкрепа от 1,6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0,8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рашков с нови разкрития за търговия с гласове. До момента са задържани над 900 души
Рашков с нови разкрития за търговия с гласове. До момента са задържани над 900 души
Радев: Инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема в глобален план
Радев: Инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема в глобален план