НОВИНИ

Защо градските чешми пресъхват и кой отговаря за стопанисването им?

Айше Сали
от Айше Сали
17:55, 09.07.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

В горещото време все повече се нуждаем от вода и прохлада. И може би си даваме сметка за ползата от чешмите на открито. Но някои от тях са пресъхнали.

Символ на живот и прохлада в летните горещини. Чешмите на открито утоляват жаждата на всеки, който пожелае.

Богатството на минерална вода и извори около София е известно от времената на Древна Сердика. Сега в столицата има 180 градски чешми. По 40 от тях не тече вода заради проблеми с ВиК инсталацията.

"Столичната община възприе като политика да възстановява определено пространство, да възстановява и инсталациите, и чешмите, тъй като това да бъде възстановена една чешма не е просто да бъде възстановено едно тяло, а наистина да има работещ водопровод, канализация и последващи възможности за поддържане", заяви Милена Васева от Столична община.

Оказва се, че поддръжката на градските чешми не е никак лесна задача. Специални отговорници за това няма. Те са поверени на служителите, които поддържат пространството, където се намират.

"Имайте предвид, че колкото по-централно и използвано е едно място, то е толкова по-трудно за поддържане. Това си е процес, който е абсолютно ежедневен. При нас има хора, които всеки ден отпушват. Вчера дори са сменяли канелки. Във времето са отпаднали някои чешми поради невъзможността те да бъдат поддържани, тъй като няма чак толкова много хора и персонал", допълни Милена Васева.

Старите чешми с постоянно течаща вода се оказват по-добър вариант пред монтирането на кранчета. Доказват го опитът и времето.

"Разходът, който се прави за ремонти на канелки, обезсмисля те да бъдат правени по този начин. Постоянно течащата вода си е по-хигиенична. В това време сме направили и запитване към РЗИ във връзка с пандемията. И техният отговор е, че така няма предпоставки да се предават зарази", каза още Милена Васева от Столична община.

Решението за ефективна икономия е в решаването на проблема с ВиК инфраструктурата, за да няма течове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуство от пясък: Как се правят пясъчни фигури?
Изкуство от пясък: Как се правят пясъчни фигури?
Две момчета от пловдивското село Белозем спасиха ранен щъркел
Две момчета от пловдивското село Белозем спасиха ранен щъркел