НОВИНИ

Бриджит Бардо на 90: Омръзна ми този рожден ден!

Бягам от човечеството, имам тиха самота, каза иконата на световното кино

брижит бардо омръзна рожден ден
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:49, 28.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Днес една от иконите на френското, но и на световното кино, Брижит Бардо става на 90 години.

Няколко дни преди рождения си ден тя каза следното:

„Омръзна ми този рожден ден! Това е тормоз...“.

Актрисата, която е родена на 28 септември 1934 г., може и да живее далеч от очите на обществеността, но продължава да се бори за животните, като води кампания в полза на Пол Уотсън, защитник на китовете.

Брижит Бардо или изкуството да се харесваш и да не се харесваш...

Ето как започва телефонният си разговор с журналист от АФП, който само няколко дни преди 90-ия ѝ рожден ден иска да поговори с нея за живота и битките ѝ:

Въпреки натоварената си програма героинята на „И Бог създаде жената“ се съгласява да отдели двадесет минути от времето си, за да отговори на въпросите на журналиста. Интервюто започна с летящ старт. Дали 28 септември ще бъде специален ден? Отговорът излиза като реплика от „Меприз“ на Годар:

„Много сте любезни, но вече ми омръзна тази годишнина! Достатъчно ми е, защото това е тормоз, наистина съм търсена от всички страни. Добре, че не съм на 90 години всеки ден!"

Нашият колега, учуден от тази парадоксална закачка, каза:

„Но много хора мислят за теб“.

Бриджит Бардо, може би трогната от проявения към нея интерес, обяснява първоначалната си реакция:

„Това е очарователно, но след известно време просто не спира! Има един момент, в който си мисля, че предпочитам да съм на 20! Двадесет и достатъчно възрастна, за да снимам филми? „Не, това вече е минало! Много съм щастлива, че съм достигнала такава библейска възраст“, казва бившата актриса.

Тя не се притеснява от възрастта си.

„Наистина не мисля за това. За мен всеки ден е един и същ... Приемам ги също толкова лесно, колкото и преди. Наблюдавам как минава времето и мисля, че то върви много добре!“.

За нея седмото изкуство не е нищо повече от носталгичен образ от миналото, но тя продължава да защитава това, което ще остане голямата битка в живота ѝ, защитата на животните:

„За животните например не е забавно всеки ден, нещата не се подобряват. Това, което ме кара да се чувствам добре, е моят начин да гледам на живота, интересът ми към природата, бягството ми от човечеството. Бягам от човечеството и имам една тиха самота, която много ми подхожда“.

За Брижит Бардо филмовата икона от 60-те и 70-те години на миналия век не е нищо повече от спомен. За нея единственото, което има значение днес, е каузата на животните.

"Най-добрият подарък, който можех да получа след 50 години молби към правителства и президенти, щеше да бъде премахването на хипофагията. Когато се отказах от киното, това беше първото нещо, за което помолих. Да не се убиват и ядат коне във Франция. Е, нямам нищо! Това щеше да е прекрасен подарък за мен".

Бриджит Бардо е борбена както винаги и се гордее, че е успяла да развие каузата за животните в съзнанието на французите.

"Те ме разбраха, подкрепиха ме - обяснява тя. Те ми пишат писма, които ми носят полза. Безкрайно съм им благодарна за куража, който ми дават".

С фондацията, която носи нейното име, тя възнамерява да продължи борбата докрай. Пример за това е съдбата на Пол Уотсън, защитник на китовете, арестуван и задържан в Гренландия от датските власти и обект на искане за екстрадиция от страна на Япония.

„Това е много сериозен проблем, който ми причинява много страдания“, казва Брижит Бардо. Той е подложен на крещяща несправедливост! Норвегия, Исландия и Япония противоречат на мораториума (върху лова на китове), подписан от целия свят. И Пол Уотсън е този, който е обвиняем! Това е невероятно", казва още Бардо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонсека след 3:0 над Лече: Трябва да се научим да играем по този начин
Фонсека след 3:0 над Лече: Трябва да се научим да играем по този начин
Александър Томаш определи групата на ЦСКА за гостуването на Черно море
Александър Томаш определи групата на ЦСКА за гостуването на Черно море