НОВИНИ

Брилянтен Макс Верстапен с победа на "Силвърстоун" в състезанието за 70-та годишнина от създаването на Формула 1

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:41, 09.08.2020
Чете се за: 02:32 мин.
Други спортове
брилянтен макс верстапен победа силвърстоун състезанието годишнина създаването формула

Чудесното каране на холандеца, в комбинация с прекрасната стратегия на "Ред Бул", донесоха първи успех за Макс и неговия отбор през настоящата кампания.

Ключът към успеха в днешната надпревара се оказа работата с гумите, които отново бяха подложени на огромно натоварване на британското трасе.

И като допълнение към това, изключително високите температури на пистата създадоха много трудности за всички пилоти. В дадени моменти горещината на асфалта достигаше до 42 градуса.

Ето и развоят на днешното състезание:

На старта Ботас поведе колоната, въпреки натиска на своя съотборник , а по-назад Макс Верстапен излезе пред Нико Хюлкенберг.

Първата обиколка бе кошмарна и за двата автомобила на "Ферари" като Себастиан Фетел се завъртя, разминавайки се на косъм с удар с някой от пилотите, докато Льоклер потъна до 10-та позиция.

В края на 1-ия тур класирането бе Ботас, Хамилтън, Верстапен, Хюлкенберг, Строл, Рикиардо, Гасли, Норис, Албън и Льоклер.

Към 5-та обиколка започнаха и вече оплакванията за износването на гумите като първи за това намекна Валтери Ботас, чиито състезателен инженер отчете критично състояние на задна лява гума.

Логично, първото спиране в бокса не закъсня и то бе за Александър Албън, който постави най-твърдият тип гуми.

По-назад Фетел започна да си проправя път обратно към челото.

В 12-та обиколка първите трима се бяха събрали в под 2 секунди, но Макс Верстапен получи инструкции да увеличи дистанцията между него и пилотите на Мерцедес, за да не увреди прекалено много гумите си.

В 14-ия тур лидерът Ботас влезе за смяна на гуми, а Хамилтън го последва в 15-та. Британецът се върна отново зад своя съотборник като двамата бяха разделени от Ферарито на Шарл Льоклер. Още в края на обиколката Люис се справи с пилота на "скудерията" и зае 5-та позиция.

Обиколка по-късно и Хюлкенберг смени гумите си, връщайки се 7-ми на трасето.

Към 25-та обиколка всички, с изключение на Верстапен бяха преминали през бокса и класирането изглеждаше по следния начин : Верстапен, Ботас, Хамилтън, Хюлкенберг, Строл, Рикиардо, Льоклер, Норис, Албън и Окон.

В следващата обиколка холандецът най-накрая премина през бокса, излизайки между двата болида на Мерцедес. Макс не се бавеше и веднага пробва атака срещу Ботас и два завоя по-късно отново беше лидер на колоната.

Със своите меки гуми пилотът на Ред Бул започна да отваря разлика пред Ботас като получи инструкции да не щади по никакъв начин гумите.

Междувременно по-назад в колоната Дани Рикиардо допусна грешка и се завъртя, което го смъкна до 12-та позиция.

В 33-та обиколка Верстапен и Ботас влязоха в бокса за втори път, запазвайки дистанцията помежду си.

По този начин те предоставиха водачеството на Хамилън, който от своя страна реши да не влиза при своите механици веднага.

Британецът най-накрая премина през бокса десет обиколки преди края, връщайки се на 4-та позиция на 12 секунди от лидера Верстапен.

С новите твърди гуми, шесткратният световен шампион започна да преследва водачите, записвайки рекордни обиколки в почти всички турове.

В 45-та Хамилтън се справи с Льоклер и моментално се втурна след Ботас, от който го деляха малко под четири секунди.

Британецът топеше приблизително по половин секунда в всеки един сектор на своя съотборник и в началото на 49-та обиколка вече бе плътно зад него.

И двамата получиха обаждане по радиото, че имат свободата да се състезават стига битката им да бъде чиста.

Темпото на Хамилтън обаче бе непосилно за Валтери и британецът без особени трудности изпревари съотборника си три обиколки преди края.

Напред, нямаше какво да спре Макс Верстапен и летящият холандец записа първата си победа за сезона. За него дори остана време да се пошегува отново с своят състезателен инженер относно това дали не е забравил да пие течности по време на състезанието.

Този любопитен момент бе повторение на случката от миналата седмица, когато двамата проведоха подобна комуникация.

Втори остана Люис Хамилтън, който взе и допълнителната точка за най-бърза обиколка, а последното място на подиума остана за Валтери Ботас.

Топ 10 допълниха: Шарл Льоклер, Алекс Албън, Ланс Строл, Нико Хюлкенберг, Естебан Окон, Ландо Норис и Дани Квият.

С успеха си Макс Верстапен излезе на 2-ра позиция в класирането при пилотите, задминавайки Валтери Ботас. Убедителен лидер остава Хамилтън, чиято преднина пред холандската звезда е 30 точки.

При конструкторите "Мерцедес" водят пред "Ред Бул" и "Ферари". Четвърти е отборът на "Макларън".

Следващата надпревара от календара на Формула 1 е след седмица на пистата "Каталуня", край Барселона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южноафриканец с първа победа в "Moto GP"
Южноафриканец с първа победа в "Moto GP"
Автобус с полски туристи катастрофира на връщане от България
Автобус с полски туристи катастрофира на връщане от България