НОВИНИ

Брюксел: Положително развитие в София за Северна Македония

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:19, 22.06.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Брюксел вижда положително развитие в решението на ГЕРБ да подкрепи “френското предложение” за разрешаване на спора със Северна Македония и започване на преговори със Скопие и Тирана. Това заяви високопоставен представител на Европейския съвет през журналисти в Брюксел. Според него е положителен фактът, че опозицията и премиерът на страната са на едно мнение в подкрепата си за френското предложение. Очакваме гласуването в Народното събрание, Европейският съвет може да прояви гъвкавост по отношение на процедурите, за да могат преговорите със Северна Македония и Албания да започват час по-скоро, каза още той. Коментарът му е в навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която започва утре в 10:30 ч. българско време в Брюксел.

Лидерите на Сърбия, Северна Македония и Албания потвърдиха днес, че ще присъстват на срещата, след като вчера бяха казали, че обмислят да я бойкотират в знак на протест срещу блокадата от страна на България за започване на преговори със Скопие и Тирана. Премиерът на Албания Еди Рама написа днес в Туитър:

“Ще присъстваме на заседанието на Европейския съвет утре. Няма да има много новини за нас, но ще помолим да бъдем чути относно идеята, която подкрепяме за нова европейска политическа общност и за открити Балкани, които носят духа на Европа и за България, която ни прави заложници и унищожава тези идеи.

Точно сега чух, че днес в България има раздвижване по темата. Твърде рано е да бъдем оптимисти и това няма да промени частта от утрешната реч, в която България ще бъде критикувана като страна, взела за заложник две държави-членки на НАТО, в момент, когато на границата на Европа се води война”.

По-рано днес комисарят по разширяването Оливер Вархеи благодари на Бойко Борисов за това, че взел “историческо решение за Европа и за Северна Македония и е подкрепил френското предложение и започването на преговори за членство със Северна Македония”.

Оливер Вархеи в Туитър:

“Благодарим на лидера на опозицията ГЕРБ Бойко Борисов за това, че взе историческо решение в за Европа и Северна Македония да приеме преговорите въз основа на френското предложение предложение, което позволява да започват преговорите за присъединяване. Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения на парламента, за да може Европа да върви напред”.

Високопоставеният представител на Европейския съвет коментира днес, че в Брюксел съзнават, че много хора и в България, и в Северна Македония “не са щастливи” с френското предложение, но то е единственият начин за постигане на консенсус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: Необходим ни е Национален културен институт, който да обединява българите зад граница
Президентът: Необходим ни е Национален културен институт, който да обединява българите зад граница
Руските сили са нанесли ракетни удари по жилищни и промишлени сгради в Николаев
Руските сили са нанесли ракетни удари по жилищни и промишлени сгради в Николаев