НОВИНИ

Училището в Ювалди ще бъде разрушено след масовата стрелба с 19 жертви

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:48, 22.06.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пробив в Съединените щати. За първи път от 3 десетилетия в Сената беше представен законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Демократи и републиканци предприеха тази безпрецедентна стъпка след две масови стрелби, при които загинаха десетки хора и които потресоха цялата страна. Най-голямото оръжейно лоби - Националната оръжейна асоциация, изрази в Туитър своето несъгласие със законопроекта. А в град Ювалди, който стана сцена на огромна трагедия, бяха направени разкрития за стрелбата през май.

Училището в Ювалди, където бяха застреляни 19 ученици и двама учители, ще бъде разрушено. Това обяви кметът на града по време на напрегната и много емоционална среща с жители на Ювалди, настояващи за отговори за стрелбата. В училището учат около 600 ученици от втори, трети и четвърти клас.

"Имахме разговори за това училището да бъде разрушено. Никога няма да можем да поискаме от дете или учител да се върне там", каза Дон Маклафлин, кмет на Ювалди.

Общественото недоволство нарасна след обвиненията спрямо полицията заради бавните ѝ действия. Разследващите са установили, че стрелецът в Ювалди е можело да бъде спрян на третата минута.

"Три минути, след като субектът е влязъл в сградата, там е имало достатъчен брой въоръжени полицаи с бронежилетки, които са можели да го неутрализират. Единственото, което ги е спряло да влязат в 111 и 112 стая, е началникът им, който е поставил живота на полицаите пред този на децата. Полицаите са имали оръжия, децата - не. Полицаите са имали бронежилетки, децата - не. Полицаите са обучени, децата - не. Един час, 14 минути и 8 секунди. Толкова дълго са чакали децата и учителите в стая 111, за да бъдат спасени", каза Стив МакКроу, началник на полицията в Тексас.

Ще има ли консенсус за контрол върху оръжията в САЩ?

Междувременно, в Сената демократи и републиканци представиха законопроект от 80 страници за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Той обединява редица ограничени реформи, но все пак е първият от 30 години насам.

"Законодателството се ползва с двупартийна подкрепа и ще спаси животи. Въпреки че не е всичко, което искахме, това законодателство е крайно необходимо", каза Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.

Гласуването на проекта в Сената може да стане още тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марина Грановская се раздели с Челси
Марина Грановская се раздели с Челси
WADA не планира да изключи триметазидина, открит в пробата на Камила Валиева
WADA не планира да изключи триметазидина, открит в пробата на Камила Валиева