НОВИНИ

Блокираните в училището в Тексас деца са отправяли десетки обаждания към 911

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:52, 28.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

В продължение на повече от час блокираните в училището в Тексас деца са отправяли десетки обаждания към спешния телефон 911. Малко момиченце се обаждало няколко пъти и е уведомявало органите на реда, че в сградата има стрелец. Въпреки призивите на детето да бъде изпратена помощ, това не се случило, преди да стане твърде късно. Тези подробности около трагедията от вторник станаха известни на фона на започналата в петък годишна конференция на националната оръжейна асоциация. Там в подкрепа на оръжейното лоби се изказа и бившият президент републиканец - Доналд Тръмп.

"В училището има стрелец. Аз съм в стая 112." 12.03 ч., вторник, началното училище в Ювалде.

Малко момиченце подава първия сигнал на спешния телефон 911. Шепнешком уведомява полицията за зловещото нападение. 7 минути по-късно позвънява отново и съобщава, че няколко от съучениците й са убити.

В 12.13 и 12.16 ч. тя се е обадила отново. Казала е, че 9 от децата в стаята са все още живи. От спешния телефон призовали момиченцето да остане на линия и да бъде много тиха. А тя отвърнала - той стреля по вратата. В 12.43 и 13.17 ч. същото дете отново звъни на 911. Моли полицията да отиде в училището незабавно. Отзад се чуват изстрели, казва полковник Стивън Макгроу, началник на полицията.

През изминалите часове полицията в Ювалде отново призна, че на 24 май са допуснати сериозни грешки, довели до трагедията. Не били предприети спешни действия, защото не очаквали, че нападателят може в продължение на час да не прекрати огъня.

Ще се промени ли политиката за продажба на оръжие в САЩ?

Три дни след трагедията в Ювалде, след като 19 деца на възраст под 10 години бяха убити от 18-годишен стрелец, няколко хиляди членове на Американската оръжейна асоциация се събраха на годишната си конференция в Хюстън.

След поредния случай на масова стрелба, противниците на оръжейното лоби казаха "достатъчно".

Напрежението се покачи и се стигна до сблъсъци между представители на двата враждуващи лагера - тези, които смятат, че да притежават оръжие е въпрос на сигурност и дори на чест и онези, които вярват, че е време контролът най-после да бъде затегнат.

От години Демократи и Републиканци не могат да се споразумеят по въпроса за оръжията. В Хюстън пред оръжейната асоциация държа реч и бившият президент Доналд Тръмп.

Истината е, че винаги ще има зли хора, които ще правят опити да навредят на останалите. Не можем да го допуснем. Самото съществуване на злото, не може да бъде причина да прокарваме закон, който да забрани на хората да притежават оръжия и да се защитават. Напротив - злото е основната причина да позволим на хората да ги притежават.

Утре в почерненото тексаско градче ще бъде президентът Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Манолев е приел да стане президент на Пирин (Благоевград)
Станислав Манолев е приел да стане президент на Пирин (Благоевград)
Руската армия напредва в Донбас
Руската армия напредва в Донбас