НОВИНИ

Забавила ли се е полицията в Тексас по време на стрелбата?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:11, 27.05.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Ювалди е подложена на критики, че е действала прекалено бавно при атаката, при която 18-годишен стрелец уби 19 ученици и двама учители в начално училище в града. Представители на силите на реда представиха подробности за хронологията на събитията в деня на стрелбата.

18-годишният Салвадор Рамос, който застреля 21 души в Южен Тексас, не е срещнал никаква съпротива при влизането си в началното училище. Тази информация противоречи на първоначалните съобщения, че е бил задържан за известно време извън сградата. Говорител на тексаската полиция потвърди, че стрелецът е катастрофирал с пикап пред училището малко преди обяд местно време, стрелял, след което влязъл през вратата на учебното заведение, която не е била заключена.

"Четири минути по-късно служители от местната полиция в Ювалди влизат в училището. Чуват изстрели. Връщат се и се прикриват. През това време се приближават до мястото, където се намира заподозреният", заяви Виктор Ескалон от Департамента за обществена сигурност на Тексас.

Нападателят от Тексас е споделил плановете си в лични съобщения във Фейсбук

Стрелецът се е барикадирал в класна стая, където убива жертвите си. Минава близо час до пристигането на специален екип, който ликвидира извършителя.

"Извикано е подкрепление - всички от района. Тактически екипи. Нуждаем се от специално оборудване. Имаме нужда от бронежилетки, прецизен стрелец, преговарящи. През това време полицаите се обаждат за помощ, за да се реши случаят веднага, но също евакуират ученици", допълни Виктор Ескалон.

Новите детайли бяха оповестени след като се появиха видеоклипове, на които се виждат отчаяни родители пред училището, които молят полицаите да влязат в сградата, както и човек, който е изблъскан от служител на реда.

Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден

До момента се знае, че повечето изстрели са били произведени в самото начало. Разследващите обаче подчертават, че все още има много неизвестни и че тепърва ще се анализират видеозаписите и показанията на свидетелите.

Жертвите на стрелбата вече са с една повече. Съпругът на едната убита учителка е починал от сърдечен удар. Ирма и Джо Гарсиа били семейство от 24 години и оставят четири деца сираци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сгъват най-големия жерав в Европа в подкрепа на хората с множествена склероза
Сгъват най-големия жерав в Европа в подкрепа на хората с множествена склероза
Зрелостниците писаха за производството на електроенергия на матурата по география
Зрелостниците писаха за производството на електроенергия на матурата по география