НОВИНИ

Жълт и оранжев код за валежи и бури в събота

bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 27.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

И днес, след слънчевото начало на деня, след обяд отново ще има превалявания и гръмотевици, главно на места в Североизточна България, Рило-Родопската област и в западните райони. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 26 и 33 градуса, а по Черноморието между 21° и 25°.

И утре максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 28° и 33°, но в северозападната половина, със силен вятър, ще нахлува по-студен въздух. Очакват се проливни валежи и гръмотевични бури - първо в Западна България, а след обяд и над централната част от страната.

Предупреждение за значителни количества, силни гръмотевични бури и опасност от градушки е обявено в следобедните часове и през нощта срещу неделя в 12 области от страната.

И в планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и след обяд на много места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури. Ще бъде и ветровито, ще духа до умерен, по билата силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 21 и 26 градуса. Температурата на морската вода е от 13° до 19°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Не само у нас, в много райони от Балканите, с изключение на южните, ще има валежи и гръмотевични бури. Причината - студен атмосферен фронт, който ще премине през полуострова.

У нас и в неделя на много места в Западна и Северна България ще има валежи, локално интензивни, придружени от гръмотевични бури и градушки. Там и дневните температури ще се понижат значително. В началото на новата седмица следобедни превалявания ще има само на отделни места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 3 излъчва „ЕКО 24 часа на България“ с преки включвания от пистата в Хасково
БНТ 3 излъчва „ЕКО 24 часа на България“ с преки включвания от пистата в Хасково
Медийни публикации за български вариант на закона "Магнитски" разбуниха духовете в парламента
Медийни публикации за български вариант на закона "Магнитски" разбуниха духовете в парламента