НОВИНИ

Валентина Маджарова: Делата на спецпрокуратурата ще са под риск, ако не се осигури буферен период за закриването ѝ

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 27.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури 6-месечен буферен период преди окончателното закриване на звеното. Към момента е предвидено специализираното правосъдие да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче, спецпрокурорите няма да имат възможност да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се запознаят с тях навреме. Затова Маджарова призовава да се осигурят още 6 месеца за прехвърляне на делата.

"Аз съм в обективна невъзможност да изпълня волята на законодателя. Това поставя делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един период на безвремие, през който няма да има компетентен съд и прокурор, които да следят интереса на гражданите и правата на обвиняемите", каза тя в "Денят започва".

Месец след като влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, специализираната прокуратура е получила 121 нови сигнала, по които работи активно. Активната работа до последния ден на съществуването на спецпрокуратурата поставя в невъзможност прокурорите да подготвят делата си за своите колеги.

"Аз не се съмнявам в експертизата на колегите, които ще поемат делата на спецпрокуратурата. Съмнявам се обаче, че те ще имат време да се запознаят с делата, защото доказателственият обем по тях е огромен. А освен тази дела, те си имат и свои дела. Тоест, на тях ще са им нужни от 3 до 5 месеца да се запознаят с тях и да поемат задачата си на наблюдаващ прокурор." - каза Валентина Маджарова

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Маргаритов е назначен за зам.-министър на икономиката и индустрията
Димитър Маргаритов е назначен за зам.-министър на икономиката и индустрията
Спор в студиото на "Денят започва" между общинските съветници Борис Бонев и Карлос Контрера
Спор в студиото на "Денят започва" между общинските съветници Борис Бонев и Карлос Контрера