Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Валентина Маджарова: Делата на спецпрокуратурата ще са под риск, ако не се осигури буферен период за закриването ѝ

от БНТ
11:29, 27.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури 6-месечен буферен период преди окончателното закриване на звеното. Към момента е предвидено специализираното правосъдие да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче, спецпрокурорите няма да имат възможност да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се запознаят с тях навреме. Затова Маджарова призовава да се осигурят още 6 месеца за прехвърляне на делата.

"Аз съм в обективна невъзможност да изпълня волята на законодателя. Това поставя делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един период на безвремие, през който няма да има компетентен съд и прокурор, които да следят интереса на гражданите и правата на обвиняемите", каза тя в "Денят започва".

Месец след като влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, специализираната прокуратура е получила 121 нови сигнала, по които работи активно. Активната работа до последния ден на съществуването на спецпрокуратурата поставя в невъзможност прокурорите да подготвят делата си за своите колеги.

"Аз не се съмнявам в експертизата на колегите, които ще поемат делата на спецпрокуратурата. Съмнявам се обаче, че те ще имат време да се запознаят с делата, защото доказателственият обем по тях е огромен. А освен тази дела, те си имат и свои дела. Тоест, на тях ще са им нужни от 3 до 5 месеца да се запознаят с тях и да поемат задачата си на наблюдаващ прокурор." - каза Валентина Маджарова

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Димитър Маргаритов е назначен за зам.-министър на икономиката и индустрията
Димитър Маргаритов е назначен за зам.-министър на икономиката и индустрията
Спор в студиото на "Денят започва" между общинските съветници Борис Бонев и Карлос Контрера
Спор в студиото на "Денят започва" между общинските съветници Борис Бонев и Карлос Контрера