НОВИНИ

Какви са нагласите сред управляващите преди коалиционния съвет за Северна Македония?

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:09, 27.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът на управляващата коалиция се събира на заседание тази вечер, на което основна тема се очаква да бъде темата за европейската интеграция на Република Северна Македония. Заседанието беше предвидено за вторник, но беше отложено за днес.

Часове преди срещата повечето участници в коалицията заявиха, че на този етап Република Северна Македония няма готовност да започне преговори за ЕС.

Подробности вижте в прякото включване на Вера Александрова.

Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България": "По темата Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото нещо, което може да промени позицията на БСП, е изпълнението на договора от 2017 година, което на този етап не го виждаме, не го отбелязваме".

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България": "Позицията на "Демократична България" е, че Северна Македония е въпрос на национален интерес за България - Република Северна Македония да бъде член на Европейския съюз след като изпълни нашите очаквания. Нашите очаквания са свързани със защитата на човешките права, т.е. това са теми, свързани с базовите критерии изобщо за допускане до процедура по приемане - т.нар. Копенхагенски критерии. Към днешна дата Северна Македония не ги изпълнява. Но ако се намери в тристранните отношения между Скопие - Брюксел - София такава ситуация, в която ние да запазим гаранциите и да ги повишим, че подобно изпълнение ще настъпи, тогава това трябва да бъде внимателно обсъдено, за да може да видим дали не може да тръгнем напред, включително, за да изпълним това, което се иска от нас".

Николай Радулов, депутат от ПГ на "Има такъв народ": "Очевидно в публичното пространство се чуват някакви неща, че някъде било казано нещо по отношение на Северна Македония. Когато стигне до премиера това, той започва панически да отрича. Може би наистина такова нещо не е имало. Ние чуваме непрекъснато, че такива неща се случват. Нещо повече - в публичното пространство започват да пълзят едни неясни съобщения за това, че може би, който е против присъединяването сега на Република Северна Македония, поддържа Путин. Значи това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни".

Никола Минчев, председател на Народното събрание: Няма промяна в българската позиция, придържаме се към Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, Договора са добросъседство, разбира се, искаме да се спазва, това е.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медийни публикации за български вариант на закона "Магнитски" разбуниха духовете в парламента
Медийни публикации за български вариант на закона "Магнитски" разбуниха духовете в парламента
Ще оцелее ли бизнесът след антиинфлационните мерки?
Ще оцелее ли бизнесът след антиинфлационните мерки?