НОВИНИ

БСП и ГЕРБ в спор за данните за икономическия растеж на НСИ

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 26.02.2020
Чете се за: 01:05 мин.

От БСП искат оставката на премиера заради скандала - има ли разминаване в данните за икономическия растеж на страната за 2019-та. ГЕРБ контрираха, че манипулация няма.

Преди да стигнат до спора за националната статистика депутатите приеха извънредна първа точка за утрешното си заседание. Именно да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов по темата - въвеждане на толсистемата. А именно за кои точно пътища ще важи тя и какво ще се случва с шофьорите, които трябва да наемат специални устройства за техните автомобили.

Първоначално предложението беше отхвърлено, но при повторно гласуване то беше подкрепено, както от БСП, така и от ДПС и ОП. След това от ГЕРБ предложиха, освен премиерът, да бъде изслушан и регионалният министър и цялото ръководство на АПИ.

След това депутатите от БСП и от ГЕРБ излязоха с декларации, посветени на споровете на националната статистика и икономическия растеж.

Според БСП е недопустимо да се говори за разминаване в статистиката между над 3% и под 1%. От там определиха действията на НСИ като "упражнение по аритметика за първокласници".

От ГЕРБ отрекоха да има манипулации и коментираха, че се надяват, че в случая да става въпрос за незнание, а не на злонамереност от страна на левицата.

Румен Гечев, депутат от ПГ на "БСП за България": Повсеместна практика, в това число досега и у нас е, да се публикуват предварителни данни след всяко тримесечие. На разликата между 3,5% даже между 3,3 и 0,8% е абсолютна статистическа трагедия. Това е фактически грешка над 4 пъти или 400%. Това, уважаеми колеги, не е статистика. Това е национална лотария.Това е търкане на талончета или колело на късмета.

Александър Иванов, ГЕРБ: Тези внушения, че има манипулации в БВП не трява да бъдат толерирани, защото колегите, които излязоха днес от трибуната на НС да заявят такова нещо и да обвинят тези инстуции в лъжа или манипулации на 5 март, когато ще излезе официалната статистика, се надявам да излезнат и да го направят официлано от трибуната на НС, че те са се опитали да манипулират обществото и това е колегата, който говори преди мен. Не бива да даваме гласност колеги на фалшивите новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Термални камери и дронове ще следят за пожари в природен парк „Русенски Лом“
Термални камери и дронове ще следят за пожари в природен парк „Русенски Лом“
Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка България-Гърция
Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка България-Гърция