НОВИНИ

Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка България-Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 26.02.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция започна в Александруполис.

Темата за коронавируса ще бъде акцент в разговорите между двете правителства. Преди два дни на среща с еврокомисаря по вътрешен ред премиерът Борисов подчерта, че е нужно общо европейско решение за противодействие срещу вируса.

Бойко Борисов и водената от него делегация от 10 министри беше посрещната с военни почести на летището в Александруполис.

Първата среща беше на четири очи между премиерите Борисов и Мицотакис. Двамата разговаряха за последно в Солун през ноември миналата година.

Фокус на днешните разговори е двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и инфраструктурата. Гарантирането на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е основен приоритет на правителството, не само в национален, но и в регионален план. Затова и днес тук се говори за газовата връзка България-Гърция, за терминала за втечнен газ в Александруполис, в който страната ни заяви 20-процентно акционерно участие и за интермодалния железопътен коридор "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе".

Като част от развитието на Южния газов коридор междусистемната връзка България-Гърция ще осигури за региона достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Проектът е важен и заради възможността за внос на природен газ от съществуващия и планирания нов LNG терминал в Гърция.

Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен продукт с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ГЕРБ в спор за данните за икономическия растеж на НСИ
БСП и ГЕРБ в спор за данните за икономическия растеж на НСИ
Полага ли ни се болничен, когато сме под карантина? Коментар на депутати
Полага ли ни се болничен, когато сме под карантина? Коментар на депутати